От ръководството на колежа обясниха, че докато момчето е било на един от уредите, се е свлякло безпомощно на земята, съобщи "24 часа".

Веднага е извикана линейка, която е транспортирала осмокласника до близката клиника "Грийнберг", където въпреки усилията на лекарите, ученикът е починал.

Предстои да бъде направена аутопсия, която да установи точната причина за смъртта. Най-вероятно обаче се касае за сърдечен проблем.

Заради трагедията, ръководството на Американския колеж отмени обявения за 4 октомври Ден на отворените врати. С учениците в колежа работят психолози.

От пресцентъра на Министерството на здравеопазването заявиха, че ще дадат повече информация за инцидента, след като станат готови резултатите от Съдебна медицина.

Президентът на Американския колеж Пол Джонсън подчерта в интервю за БНР, че смъртта на 14-годишния ученик е нещастен случай. Учителят по физическо възпитание, лекарят и медицинската сестра на колежа веднага са оказали първа помощ, а служител на колежа го е транспортирал до клиниката.

"В момента, в който детето е колабирало, веднага родители са били информирани, преди да се случат всички допълнителни усложнения. Знаем, че се провежда разследване. За нас това е инцидент, който не можем да сравним с друго, което се е случило в колежа. Нещо абсолютно непредсказуемо. Разбира се, че са се случвали ситуации, в които е имало разтежение на мускул или нещо друго. Това е абсолютно неочаквано и се отнася за всеки един спортен час, навсякъде по света. Всичко, което знаем за поведението на ученика, е, че той е бил едно съвсем нормално и здраво дете", заяви Джонсън.

На 7 май 2013 г. 11-годишният Теодор Желев почина в двора на столичното 81 СОУ. Момчето припадна в час по физическо, а при пристигането на линейката, вече бе в клинична смърт. Аутопсията показа, че момчето е починало от сърдечна недостатъчност.