В понеделник около обед след сън Александът получил гърчове в дома си в апартамент в Студентски град. На място са изпратени линейка за Спешна помощ и екип на 7-о РПУ, но бебето е починало.

Преди това Александър е докаран на 12 февруари в Инфекциозна болница заради кръв и слуз в изпражненията, температура, но родителите отказват лечение. На другия ден го докарва Бърза помощ, лекуван е една седмица от салмонелоза или диария, но не бил напълно излекуван.
Лекарите признават, че за седмица бактериалната инфекция не е уточнена докрай, но лечението е стандартно за този тип заболявания.

На 19 февруари Александър е изписан по желание на родителите.
„За да го изпишем напълно оздравяло, то трябва да седи 2-3 седмици. То не е изписано пожелание на доктора, а защото са дошли пет души да го молят, да му обясняват, че детето е добре, че се храни и искат да си отидат”, коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров. 

Д-р Тома Томов каза, че обяснил на родителите, че не иска да изписва детето, но те са настоявали.
„Аз го помолих да си тръгнем, той ни каза, че е малко рисковано. Тук само седяхме и пиехме вода, не можехме да се изкъпем, а и детето вече исках да го изведа навън”, разказа майката Ани.

Мангъров заяви, че Александър е изписан в задоволително състояние.
Въпреки устните предупреждения, че болестта не е отминала, в документите лекарите са записали, че бебето си е тръгнало здраво.
„Ако го изпишем само „с подобрение”, здравната каса не го отчита. А една седмица това дете е лекувано”, каза още д-р Мангъров.
"Вероятно ще ни накажат, което не е за първи път. Това е част от играта, това е начинът, по който ни налагат да работим", заключи той.

Лекарят допълни, че не знае какво се е случило, за да почине детето - "може да се е задавило, нямам логично обяснение".

Точните причини за смъртта все още не са ясни. Близките на Александър са подали жалба в Столичната дирекция на полицията. Води се дознание и е образувано досъдебно производство, съобщиха от полицията.

През май 2010 г. тримесечно бебе почина в благоевградската болница, а родителите обвиниха лекарка, че е го е ваксинирала, въпреки че не било абсолютно здраво.