Противопоставянето между Русия и Украйна започва още с разпадането на СССР, въпреки дългото общо минало и многобройните смесени бракове. Освен с всички икономически, социални и политически последици, с края на съюзната държава изчезна и понятието "съветски човек", което трябваше да заличи националните различия в нея. Въпреки, че в по-голямата си част хората, които живеят в Луганска и Донецка област са проруски настроени, след толкова много дадени жертви и от двете страни, последиците вече ще бъдат необратими. След края на войната, който и да управлява в тези територии ще бъде в много трудна ситуация, каза Валерий Тодоров, бивш пратеник на БНР, БНТ и БТА в Москва.

Никой няма да е победител в тази война, категоричен е Тодоров. Според него това не може да бъде Украйна, защото от другата страна стои държава с ядрен арсенал. Но това не може да бъде и Русия, защото това означава подялба на Украйна, включително с участието на съседни държави под предлог, че защитават близките до тях територии. С войната в Украйна беше поставена точка на познатия ни международен ред установен с падането на Берлинската стена. Търсенето на решение за край на конфликта в Украйна ще продължи дълго, след което и двете страни няма да се примирят с него, прогнозира Валерий Тодоров.

  • Заради какво Путин каза: "За какво ни е свят, ако в него я няма Русия"?
  • Защо руското общество не се противи на политиката на Путин?
  • Възможно ли е Путин да бъде арестуван и съден в Хага?
  • Заради страх ли Путин отложи редовната си годишна среща с медиите?

Отговорите на Валерий Тодоров, гледайте в политическия подкаст "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Валерий Тодоров е завършил специалност "Радио" във факултета по журналистика на СУ "Св. Климент Охридски". Водил е новини и обзорни политически предавания в БНР. Бил е кореспондент на националното радио, БНТ и БТА в Москва. Бивш директор на програма "Хоризонт" и два мандата генерален директор на Българското национално радио.