След инцидента с пребит шофьор на линейка председателят на регионалната структура на КНСБ в Центъра за спешна медицинска помощ Климент Милчев призова пред Нова телевизия за Закон за спешната помощ. Последният случай на агресия над спешен екип е от Руен, Бургаско. Ереджеп Кадир бе нападнат от роднини на пострадало в катастрофа дете. Шестима мъже бяха задържани за 24 часа, след което са пуснати на свобода. Близките на раненото дете заявиха, че до агресията се стигнало заради обиди от страна на шофьора.

"Ереджеп ми разказа, че са се отзовали веднага след постъпил сигнал за катастрофа. Не е имало закъснение. При пристигането на екипа медицинският фелдшер се е насочил към детето. Той е обяснил, че то не е сериозно ранено и е с повърхностна рана, която трябва да се прочисти в Спешния център. Шофьорът отишъл до катастрофиралия автомобил, за да види как е шофьора му, тъй като бил пожълтял. В този момент дошла майката на 8-годишното дете и започнала да обижда и блъска Ереджеп. След това са пристигнали още 3-4 коли. От тях слезли няколко нетрезви мъже, които започнали да го бият", разказа в ефира на "Здравей, България" Милчев. По думите му подобни случаи на агресия стават все по-чести.

"По какъв начин ще бъдем защитени от държавата? Арестуваните са пуснати още на следващия ден. Не можем да ходим въоръжени с бухалки и сопи при пациентите. Това не е решение", каза той.

Пред bTV зам.-началник на ЦСМП-Бургас д-р Димитър Желязков заяви, шофьорът на линейката е в добро общо състояние, но е много уплашен.

"Той е с комоцио. Към него е проявена агресия, която не е предизвикана от нищо. Но най-лошото е, че ние няма как да мотивираме този човек отново да се върне на работа, да бъде отзивчив и благороден", обяснява д-р Димитър Желязков, зам.-началник на ЦСМП-Бургас.

Той посочи, че от тяхна страна всичко е направено - екипите разполагат с паник бутони в таблетите и в персоналните устройства, а в самата кола има трета връзка с полицията. Въпреки всичко обаче неприятни инциденти непрекъснато се случват и хората страдат от това.

"Шофьорът и медицинският фелдшер разказаха, че са оказали помощ, но въпреки това са били нападнати. Тук трябва да отбележим, че полицията е дошла бързо и е имала адекватна реакция - благодарение на произведените изстрели във въздуха тълпата се е разпръснала", каза от своя страна и Климентин Милчев, който е шофьор на линейка и председател на КНСБ към ЦСМП-Бургас.