Близо две години институциите не са стигнали до решение, кога ще започне рекултивирането на сметището в Ихтиман. Вчера димът от него, съчетан с мъгла, на магистрала "Тракия", предизвика верижна катастрофа.

Инцидентът не е прецедент, на същото място миналата година Владимир и съпругата му стават участници във верижна катастрофа. Тогава пътуват в мъгла и дим от сметището. Разказват, че властите пропуснали да им издадат документ, че са участници в ПТП.

След жалба семейството получава документа, но към днешна дата не може да си възстанови сумата от 8000 лева, на колкото изчисляват сами щетите по колата. Причината - прокуратурата не е приключила работа по случая, няма виновен и застрахователят не пристъпва към изплащане на щетите. За да не плащат данък за колата, те я свалят от отчет.

Снимка: bTV

"От КАТ ни съобщиха, че ако свалят колата от отчет, застрахователя не може да ни признае обезщетението", посочи Владимир.

И докато Владимир се оказва без полезен ход, сметището се пали периодично. Според природозащитници то се самозапалва.

Рекултивирането ще реши проблема, твърдят пред bTV природозащитници. От еко министерството обясниха за телевизията, че проектът е внесен от Oбщина Ихтиман миналата година, но го върнали за преработване.

"Имаше неща, които трябва да бъдат отстранени, но сами разбирате, че това не става от днес за утре, отстранили сме абсолютно всичко, проектът входиран наново", заяви кметът на Ихтиман Калоян Илиев.

"Правят се оценки и анализи, и когато бъде одобрен би трябвало да стартира рекултивацията", посочи София Александрова от РИОСВ.