Обръщам се към гражданите на район "Илинден", които са сред нас. Всички ние трябва да поемаме конкретни ангажименти пред вас за подобряване на ситуацията в района, в който живеете. Дължим това на Явор и Ани, и на техните семейства и приятели, както и на близките на всички жертви на катастрофи. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) за безопасността на пътя.

Повод за извънредната сесия на СОС е катастрофата в нощта на 8 май в столицата, при която загинаха двама души, пешеходци. Задържаният шофьор Адриан Антонов, с отрицателна проба за алкохол и наркотици, остава в ареста. Той е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

Конкретните мерки включват поставяне на нови стационарни камери на четирите точки в града с най-много нарушения - бул. "Цар Борис III", бул. "Ал Малинов", бул. "Черни връх", Околовръстния път.

До месец ще бъдат доставени пет нови мобилни камери за контрол на скоростта, които ще бъдат предоставени на Пътна полиция. Едната от тях задължително ще е на бул. "Сливница" като Фандъкова е препоръчала тя да е стационарна. Камерите ще предават данни към единния център за обработка на нарушенията към МВР

На бул. "Сливница" ще бъдат монтирани физически разграничители, защитни острови за пешеходци и изкуствени неравности в локалните платна. Светофарът е възстановен в 24-часов режим като се обмисля това да стане и на други кръстовища.

Обмисля се да се въведе работен режим "всичко червено" на светофарните уредби през нощта. Този режим позволява засичането на определен участник в движението, който - ако кара с допустима скорост, преминава на зелен светофар. Ако шофира с по-висока от разрешената скорост, светофарът го спира с червен сигнал.

Във войната по пътищата се избиват невинни хора, трябва да отговорим с война срещу високата скорост, заяви кметът. Скоростта убива и нашата задача е да спрем това. Няма едно решение, нужни са различни физически ограничители и камери за скорост с неизбежни санкции от страна на МВР, както и бързи, и справедливи наказания от законодателната и съдебната власт, също така законови промени, които да направят възможна реализацията на поетите ангажименти, заяви столичният кмет. Тя изрази надежда промените в Закона за движение по пътищата ще бъдат приоритетни за парламента. Фандъкова каза, че отговорът трябва да бъде единен, за да не продължава това безумие.

МВР обмисля пренасочването на патрули от различни части на страната към София като подкрепление на патрулите на СДВР, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев на извънредното заседание.

Обмисля се командироването на 200 служители на реда в София, което прави 50 допълнителни патрула, заяви Демерджиев.

Снимка: БТА

"Забелязахме вече няколко пъти, че когато се пренасочат някъде сили и те присъстват трайно на терен, има видими резултати", каза вътрешният министър.

МВР предлага промени в Закона за движение по пътищата, които да разрешат на полицията да използва закономерно всички камери, разположетни на териториите на общините у нас. В България има хиляди налични камери, които в момента МВР не може да се използва заради законовата уредба, каза Демерджиев.

Между 80 000 и 100 000 превишения на скоростта в София са са засечени само за месец, каза кметът Йорданка Фандъкова.

"През миналия месец радарите ни са засекли 30 шофьора, които са шофирали с над 130 км/ч по бул. "Т. Александров" при кръстовището с бул. "Вардар"; 20 шофьора са карали с над 180 км/ч по бул. "България" при ул. "Флора"; 21 автомобила са минали с над 130 км/ч по бул. "Черни връх" и 35 шофьора са карали с над 130 км/ч по бул. "Сливница" при бул. "Инж. Ив. Иванов"", изтъкна тя.

Председателят на СОС Георги Георгиев каза, че целта на днешната сесия е за предприетите вече и за настоящите мерки. Той благодари на вътрешния министър, че се отзова на поканата да участва в извънредната сесия на СОС. "За първи път министър на вътрешните работи се отзовава и е на място тук, в залата на СОС. Щеше ми се причините и поводът да бъдат различни", посочи Георгиев. Той каза, че е свикал извънредното заседание, защото за по-малко от година след предходната трагедия на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, отново сме сполетени от беда. Оттук нататък имаме важната задача да не допуснем две основни грешки - освен бушуващата всеки ден по улиците война по пътищата, да бъде разпалена и война между институциите. Втората грешка би била да се поддадем на изкушението и някой да си прави политически пиар на гърба на трагедията на хората. Ще направя всичко по силите си това да не се случи, заяви Георги Георгиев.