МВР ще осигури още 200 полицаи, които ще патрулират по улиците на София. Тази мярка обяви вътрешният министър Иван Демерджиев след катастрофата на бул. "Сливница" в столицата, при която загинаха двама младежи. 

"Патрулите в София са повече от 2 август, когато встъпих в длъжност, а скоро ще бъдат още повече, като към тях ще има близо 200 души допълнително, които ще патрулират по улиците на София. И много бих искал да помоля тези, които имат отговорност към пътната безопасност, да не пренасочват всички въпроси към МВР. Не патрулите понякога, а добрата пътна маркировка, работещите светофари, сложените на място пътни знаци, "легнали полицаи" - те са тези, които спасяват човешкия живот. Ние не абдикираме от нашите задължения, ще ги спазваме", каза Демерджиев пред журналисти. 

Той отбеляза и че всяка община може и трябва да осигури камери на ключови места, посочи още той.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък разпореди да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. "Сливница".

"Независимо от всякакви правила и комисии, аз категорично разпоредих, да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. "Сливница". Абсурдно е да гледаме как децата ни умират по пътищата и че истинският убиец е високата скорост. Булевардите са се превърнали в скоростни писти. Чакам съответните процедури да минат и да се възстанови дейността на светофарите и по другите булеварди. Готови сме да купим и дарим на КАТ допълнителни камери за засичане на скоростта", посочи Фандъкова пред журналисти по време на проверките на дейностите по почистване на реките, преминаващи през територията на София. 

Председателят на БСП Корнелия Нинова

Снимка: БТА

Пак по повод на тежката катастрофа на "Сливница" БСП и "Възраждане" пък настояха правната комисия на Народното събрание да разгледа предложените от тях промени в Наказателния кодекс за по-тежки наказания за нарушителите на пътя. 

"Докога ще гледаме безучастно всеки ден по пътищата на България да се избиват хора от пияни и дрогирани безотговорни шофьори", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова и призова от трибуната председателят на НС Росен Желязков да включи в програмата на комисията промените, внесени от левицата. 

"Прокуратурата си измива ръцете с Народното събрание, казва законът е лош, не можем тия хора да ги осъдим. Предложили сме да няма условни присъди, да се отнемат моторни превозни средства и собственост", каза Нинова. Тя добави, че са предложили и увеличение на наказанията за трафиканти и превозващи мигранти. 

"Още вчера, когато постъпи вашето искане, съм разпоредил на правна комисия да бъдат включени за разглеждане двата ваши законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Това нещо ви е съобщено сутринта на Председателски съвет, бях уведомен, че вие сте уведомена за това нещо. Ако не сте била уведомена, ето от мен получавате отговор на въпроса", обърна се председателят на парламента Росен Желязков към Корнелия Нинова.  

Депутатите от „Възраждане“ Климент Шопов, Димо Дренчев, Никола Димитров, Петър Петров, Златан Златанов, Цвета Рангелова и Ивелин Първанов

Снимка: БТА

Настояваме нашият законопроект за промени в Наказателния кодекс също да бъде разгледан, ако въобще има разглеждане днес в правната комисия на законопроекти, свързани с убийствата на пътя, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на "Възраждане" Петър Петров. 

От "Възраждане" предлагат драстично увеличение на наказанията лишаване от свобода в случаите на нанасяне на телесна повреда или смърт на пътя. Второто им предложение е за конфискация, както и за временно отнемане за срок от 1 до 5 години на автомобилите на пияни, на дрогирани водачи, на шофьори, движили се с изключително висока скорост, и такива, които управляват без шофьорска книжка. 

"При такива убийства, каквото видяхме само преди дни на двама души, следва да чуем призивите на обществото и да завишим драстично тези наказания. В противен случай чувството за безнаказаност в извършителите ще продължава да вирее. "Колите убийци" трябва да бъдат извън пътя", добави Петров.