Едно от предложенията за промени в Конституцията на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) е министърът на правосъдието да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор при вече променена негова роля - с по-ограничени функции, с отпадане на надзора за законност и методическо ръководство. Това съобщи в предаването "На фокус" по Нова телевизия министърът на правосъдието Атанас Славов. Цялата битка е главният прокурор да носи отговорност, добави той. И подчерта, че решението в крайна сметка ще е на парламента.

На база на политическите разговори до момента, Славов смята, че през юли промените в основния закон ще са в Народното събрание, но въпросът е дали ще има общ законопроект или отделни парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във ваканция през август, първото гласуване ще е през септември, допуска министърът.

Според него конституционната реформа си заслужава, защото България трябва да бъде европейска правова държава, а не "пленена държава, както все още ни определят в някои доклади".

По думите му има конституционен проблем: "От една страна България е парламентарна република, а от друга - има периоди, в които е президентска по управление. За да сме последователни в отстояването на принципите на парламентарното управление, трябва да бъде извършена тази промяна. След няколко години друг ще е държавният глава, но проблемът остава. За да няма политически риск - хора изцяло външни за процесите, непознаващи съответните ресори да бъдат инсталирани за няколко месеца или година без да носят адекватна отговорност - трябва да предложим адекватен модел". 

Той посочи, че идеята е при падане на правителство то да продължи да действа в оставка до избора на ново.

"Не е въпросът дали на нас ни харесва да сме с ГЕРБ или ДПС, промените в основния закон изискват големи мнозинства - 180 гласа или 160, отговори той на въпрос. Има една реалност в парламента, която няма как да бъде пренебрегната - ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ изразяват готовност за конституционни промени, коментира още Атанас Славов.

Той повтори, че ще предложи на ВСС да спре процедурата по избор на главен прокурор. Министърът ще предложи това да бъде обсъдено в четвъртък, а аргументът е вече започнатото конституционно дело за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Предложението му идва на фона на внесенета проектодекларация от страна на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, с което те предлагат парламентът да призове ВСС да спре изборът на нов главен прокурор.