В Министерството на правосъдието е сформирана работна група за промени в Наказателния кодекс, с които да се уреди престъплението "агресия", а Националният институт на правосъдието обучава украински магистрати. Това заяви при участието си в Съвета "Правосъдие и вътрешни работи", който се проведе днес в Люксембург, правосъдният министър Атанас Славов. 

"Актуалното състояние на агресивната война на Русия срещу Украйна: борба срещу безнаказаността" бе една от точките в дневния ред на Съвета. Държавите-членки отново са изразили ясната си позиция за разследване, установяване и наказване на всяко престъпление на територията на украинската държава, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ни министерство. 

Министър Славов е заявил, че настоящото правителство на България ясно отстоява позицията си за оказване на помощ на Украйна - военна, но и правна. 

В частта "Правосъдие" министрите обсъдиха законодателната инициатива за директива във връзка с производството по несъстоятелност, като акцентът беше уредбата на отменителните искове. Министър Славов посочи в изказването си, че по-подходящ е подходът, даващ повече гъвкавост на националните законодателства, което се оказа и мнението на преобладаващата част на държавите-членки. В същото време налице е нужда от хармонизация с цел развитие на свободното движение на капитали и за устойчиво развитие на търговските отношения в Съюза. 

Част от дневния ред беше и сътрудничеството с държавите от Латинска Америка, както и заключения относно цифровото овластяване и основните права.

По време на работния обяд министърът представи напредъка на България по конституционните промени, приетият нов антикорупционен закон, както и останалите инициативи на правителството.

На 7 август парламентът прие на първо четене два законопроекта за промени в Наказателния кодекс, с които се въвеждат завишени санкции за телесна повреда. Те бяха внесени, след последните случаи на домашно насилие, станали публични. Проектът на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предвижда увеличаване размера на наказанието "лишаване от свобода" за причиняване на средна телесна повреда от шест на осем години припомня БТА. Законопроектът на "Възраждане" предвижда да се въведе минимален праг на наказанието "лишаване от свобода" за причиняване на лека телесна повреда от три месеца.