Жителите на Шереметя нямат право да блокират пътя, който минава през населеното място, затова в знак на протест те пресякоха няколко пъти пешеходната пътека с цел да затруднят движението на автомобилите и камионите, предаде Нова.

Хората настояват на пътя, минаващ през селото, да се сложи светофарна уредба, която да е ръчна - да се пуска с копче от хората, които искат да пресекат главния път София - Варна. Причината за недоволството им е тежък инцидент, станал преди година, когато възрастен мъж загина, след като беше блъснат на пешеходната пътека.

След инцидента общински съветници поискаха повече мерки за безопасност от общинския кмет. Той ги отпрати към регионалния министър. Последва обещание за шумяща маркировка и пешеходен светофар, но обещанието до края на 2017 г. не беше спазено, припомни bTV.

Направих второ питане. Тогава отговорът беше малко по-различен, че в месец май ще се сложи стандартна маркировка, а пешеходен светофар не могат да сложат, тъй като трябва да се обърна към кмета, каза народният представител Валентин Ламбев (БСП).

Пешеходната пътека днес е ясно различима. Ограничението за шофьорите е 40 км/ч, но те намаляват скоростта едва преди камерата извън населеното място.

Агенция "Пътна инфраструктура" междувременно съобщи днес, че съвместно с община Велико Търново ще монтира нов светофар на първокласния път Велико Търново-Търговище в с. Шеремет. Светофарната уредба е закупена и предстои нейният монтаж.

Преди месец за повишаване на безопасността на придвижване на жителите на с. Шереметя агенцията е положила оптична хоризонтална маркировка преди и след пешеходната пътека в с. Шереметя - на ремонтирания в края на май т.г. 4-километров участък от път I-4, в района на селото, отбелязват от Пътната агенция.

Положена е и нова маркировка на пешеходната пътека, която отговаря на изискванията на Наредбата за сигнализация на пътищата с пътна маркировка, посочиха още от АПИ.