Поставяне на ПОС-терминали в полицейските автомобили за заплащане на глобите на пътя - това  предвиждат промени в Закона за движението по пътищата, внесени от "Воля", които бяха приети на първо четене от парламента единодушно със 143 гласа "за", предаде БТА.

Според сега действащото законодателство на водач, който не е заплатил наложените му глоби в срок и това се установи при проверка на пътя, се отнема шофьорската книжка до заплащане на глобите в пълния им размер, посочват вносителите.

От "Воля" предлагат във всички автомобили на контролните органи на МВР да се инсталира ПОС-терминално устройство и така да се повиши събираемостта на глобите. Предвижда се и вариант задълженото лице да може да плати глобите в рамките на два часа след връчването на акта за принудително отнемане на шофьорската книжка.

Със 109 гласа "за", 15 "против" и 18 въздържали се депутатите одобриха и промените, внесени от ГЕРБ - от 1 януари 2019 година винетките ще бъдат електронни, а от средата на август влизат в сила тол таксите за тежкотоварните моторни превозни средства. Като допълнителни мерки за гарантиране събирането на пътната такса се предлага изискване за превозното средство да няма неизплатени задължения към Агенция "Пътна инфраструктура", за да бъде допуснато до годишен периодичен преглед за техническата изправност, както и при напускане на страната.

Депутатите одобриха и промени, внесени от Министерския съвет, които целят намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса. Премахват се изискването за представяне на хартиен носител на определени официални удостоверителни документи, необходими за издаването на удостоверение за регистрация за извършването на пътна помощ по пътищата, отворени за обществено ползване.

Въпреки че БСП подкрепя по принцип промените, но червеният Георги Свиленски коментира, цитиран от БНР:

"Явно Черният петък е дошъл и в българския парламент, където българските граждани, гледайки един закон, ще получат три нови поправки в закона за движение по пътищата. В момента три органа упражняват контрол на пътя, вместо да вървим към общ орган, сега слагате четвърти".

По думите му става въпрос за 150 патрула на пътя от 660 нови човека.

Относно предложението да не може да се мине контролен преглед, ако има неплатени задължения към АПИ, Свиленски каза, че шофьорите просто ще спрат да ходят на технически преглед, защото ще им бъде по-лесно да платят десет пъти по 20 лева, колкото била глобата за непреминат преглед.

Станислав Иванов от ГЕРБ го репликира, че глобата не е само 20 лева, а има и други санкции. Той потвърди, че се създава нов орган за контрол на пътя, който взима част от ангажиментите на Агенция "Автомобилна администрация" и вече за заплатена електронна винетка или тол такса ще следи Националното тол управление.

Цените на електронните винетки ще бъдат същите като на досегашните, заяви Иванов. 

Той разясни и какво трябва да направи всеки водач:

"Ще може да се конвертира след 17-и декември, но по желание. Ако водачът желае да се конвертира винетката, може да го направи. Ако не желае, може да продължи да си кара с винетката, която трябва да му остане обаче залепена на челното стъкло. За три години по 50 милиона от тази система ще бъдат платени за изграждането й".

От ДПС подкрепят трите законопроекта, но заявиха, че отново се правят промени на парче.

В проекта на Министерски съвет се намалява броят на документите на хартиен носител, които заинтересованите лица трябва да представят за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ.

Седем министри ще отговарят на въпроси на депутати в рамките на парламентарния контрол. Първи на трибуната застава вицепремиерът Красимир Каракачанов, който отново ще обясни, този път на въпрос на ДПС, защо е наградил Дянко Марков със знак "За достойнство и чест". Контролът ще завърши с въпрос към министъра на правосъдието Цецка Цачева за въвеждане на електронни проследяващи устройства за обвиняеми и осъдени.