Данните са на база на композитния индекс "Икономика на светло", поддържан от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), за 2016 г. Той отчита дял от 71.88 на сто на законния бизнес, докато през 2015 г. индексът е бил 61.92 на сто.

Данните бяха представени Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса, и Васил Велев, председател на АИКБ.

Според Петранов, в секторен план размерите на сивата икономика от последните години остават без промяна за "лидиращите" отрасли - строителството, туризъм, услуги, търговията на дребно. От 2010 г. индексът има положителен тренд. Всички показатели на индекса - широки пари, ДДС, акцизи, и търговия се повишават, само търговията със страни извън ЕС намалява, но според Петранов, при окончателните данни през септември може да се промени.

Причини за положителните тенденции са финансовата и икономическата стабилност, мерките за подобряването на бизнес средата и ръстът на световната икономика .

Делът на сивата икономика в ЕС е средно 15%, така че има върху какво още да се работи, коментира Петранов. Той отбеляза, че икономиката би изсветляла още повече, ако се направят съществени реформи в секторите - "правосъдие", "сигурност", "обществени поръчки", "здравеопазване, " образование", " енергетика".

Стефан Петранов посочи, че по дял на "сива икономика" България е съпоставима с Гърция, Румъния и Хърватия и Южна Италия.