Протестиращи от националния синдикат "Защита", които са се събрали пред сградата на Министерството на здравеопазването, настояват за оставката на директора на Акушеро-гинекологичната болница (АГ) "Майчин дом" проф. Иван Костов. По думите на организаторите, протестът е заради продължаващ административен тормоз, оказван над работещи в здравното заведение.

Причината за протеста станах аз и моето уволнение, но всъщност фокусът се измести, каза пред журналисти д-р Елена Георгиева, която допреди дни беше началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в "Майчин дом". По думите ѝ не толкова нейното отстраняване от поста е проблемът, колкото оказваният административен натиск върху колегите, както и нарушения, констатирани по време на последния одит, извършен в "Майчин дом", съобщи БТА.

Според д-р Георгиева одитът показва липса на методика за разпределяне на средствата от "избор на екип" към работещите, неясен начин за определяне на заплатите и др.

Снимка: БТА

По думите на д-р Георгиева одитът показва още, че директорът на "Майчин дом" по свое усмотрение е разпределял допълнителни възнаграждения, сключвал е договори сам със себе си, а дейностите по роботизирана хирургия са извършвани и от медицински специалисти без необходимата квалификация.

Снимка: БТА

Одитният доклад, който беше показан пред журналисти, е извършен от звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването с дата 1 август 2022 г. и е подписан с електронен подпис от Светослав Симеонов.

Снимка: БТА

Председателят на "Защита" Красимир Митов каза, че синдикатът ще изпрати сигнал в прокуратурата по повод констатациите в одита.