След информацията, че в резиденцията на арестуваните Баневи в Бояна ЧСИ извършват опис на имущество, бяха публикувани и подробности около причината за запора. Ставало въпрос за 90 000 лева дълг на фирма "Партнърс комерс" - неустойка по клауза в договор за 15 000 лева, подписан от Николай Банев-Младши, в качеството му на управител на "Партнърс Комерс" през 2015 г. Дир.бг научи, че според него изнесеното не съответства на истината.

Самият Банев-син потвърди, че в посочения период той е бил студент в Лондон. Известно му е само, че в негово отсъствие - докато следвал в чужбина, Баневи го водели управител на "Партнърс комерс" като подставено лице. Ставало въпрос за период около година - между октомври 2014-а и октомври 2015-а година, когато лично Евгения Банева му казала, че трябва да сложат друг управител, тъй като отсъствието му от страната пречело на подписването на документи. Оттам насетне на младежа не му било известно кой, по какъв начин е продължил "управителската" му функция. Не знаел и нищо, свързано с договорните отношения на посочената фирма, защото само се е водел неин "управител" и никога реално не бил упражнявал подобна функция.

Възможно е да възникне юридически казус с описа на движимо имущество в резиденцията на Баневи в Бояна, тъй като вече стана ясно, че много от вещите, картините и други ценности, принадлежат на бившата съпруга на Банев - Дочка Банева, и по право принадлежат по наследство и на децата й. В ход са няколко съдебни дела, по искови молби на дъщерята на Дочка - Раиса Иванова и Николай Банев-Младши срещу Николай Банев-Старши.

Първата цитирана информация от името на помощник ЧСИ Атанаска Петканова от Бояна бе доста общовата и неясна. "Имаме вземане, имаме няколко кредитори, който желае да бъде удовлетворен от продажбата на недвижимото имущество", обясни тя. По-късно се разминаха в конкретизирането на търсените суми и адвокатите на кредитора и на длъжника.

Едно е сигурно: че всъщност може да бъде запорирана единствено сградата на Баневи в Бояна, която е на приблизителна стойност около милион, твърдят експерти.