"Бедността поражда и такива трагедии. Бедността сред възрастните се е увеличила с 12%. Явно през предишния мандат, не е направено достатъчно да се намали тя. Управленската програма на ГЕРБ е написана на 1 юни и част от нея е антикризисна. Първите 100 дни са за изпълнение на тази програма, и ние ще се отчетем. Сега е време за действия", каза още Дянков.
По повод критиките на опозицията той заяви, че това им е работата - да се оплакват.
"Едно е да се казва какво да се прави, друго е да се направи. Вече върнахме 400 млн. лева за ДДС. Ако не се краде от бюджета резултатите може да се подобрят. Има все по-голям дефицит в здравеопазването. През цялото време излизат нови изненади, така че трябва да икономисваме още повече отколкото предвиждахме", коментира вицепремиерът.
Той обяви, че до края на седмицата ще излязат реформите на митниците и НАП.
"От новата система между данъчните и митниците очакваме да се засекат 80% нелегално продаван дизел в България, каза той. Ваньо Танов добре си върши работата, още тази седмица се е увеличила събираемостта на акциза от алкохол. През 2011 г. може да бъде 18%", каза той.
Дянков бе категоричен, че няма да бъдат намалявани заплатите на държавния сектор, а ако се подобрят показателите през 2010 г. те ще бъдат увеличени.