В първия от серията почивни дни преди коледните празници в Северна и Североизточна България ще има силни ветрове, предупреждават синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оранжев код за 23 декември е обявен за 12 области - Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Сливен. Там скоростта на вятъра може да достига 70-90 километра в час.

В останалите области важи жълт код за силен вятър, като поривите ще са между 50 и 70 километра в час.

Междувременно обичайното голямо пътуване преди празниците вече започна.  

Полицията засили контрола и повече екипи на терен следят за спазване правилата за движение - 900 екипа в цялата страна са на крак. Водачите традиционно ще бъдат проверявани за употреба на алкохол, наркотици и превишена скорост. Фишове ще се изпращат по имейл и по Viber.

Около 17 ч. днес трафикът на изхода от София към магистрала "Тракия" е осезаемо натоварен, предаде bTV. Въпреки това колони от автомобили засега няма.

Спокойна е обстановката и при пътен възел "Симитли", на пътя за Банско и останалите зимни курорти, както и на границата с Гърция.

Проходът "Предела" беше временно затворен за движение на камиони с ремаркета и полуремаркета. Очаква се в следващите часове движението там да се засили.

Натоварен трафик се очаква и по други основни пътни артерии. За да се улеснят пътуващи по магистрала "Хемус" в най-натоварените часове АПИ спират движението на камионите над 12 т в посока Варна между 30-и и 47-и км.

Възможно е в петък и в събота в часовете с най-интензивен трафик да бъде спряно и движението на всички превозни средства, пътуващи към София по магистрала "Хемус", от пътен възел "Осиковска Лакавица" до Правец или чак до Витинска река. Целта е да не се пречи на излизащите от София автомобили.

Снимка: БТА

На 27 декември, Стефановден, целият трафик от София към Варна ще бъде спиран още на 30-ия километър и ще бъде пренасочван по стария път през Витинска река, малко преди тунел "Витиня". Така ще се даде предимство на връщащите се към столицата, които в този участък ще се движат по всички ленти на магистралата без аварийните.

На магистрала "Хемус" продължава ремонтът край Топли дол и "Правешки ханове", което налага движение в едната лента.

Гръцките власти пък обявиха извънредни мерки заради очаквания трафик по пътищата. Движението около ГКПП "Кулата" засега е спокойно. В района пътната настилка е мокра, на места прехвърча сняг. В Кресненското дефиле има опасност от падащи камъни.

Снимка: НИМХ