Основна характеристика на бъдещето е свързана с функцията му да ни изненадва. Но за да можем да го приемем подготвени, а в най-добрия случай - да участваме качествено в неговото създаване - на помощ идват експертите футуролози. Чрез тях можем да си въобразим правдоподобни сценарии за бъдещето. Техните предположения идват на базата на научни данни, но са и логико-интуитивни, каквито са тезите на всички добри прогнозисти.

В първия за 2023 година епизод на подкаста "Trendy" - говори Мариана Тодорова, футуролог от Българската академия на науките.

Първият голям тренд, който отбелязва Тодорова е навлизането на изкуствения интелект масово и все по-активно в живота ни.

"Голямата сензация между 2022 и 2023 е отворения изкуствен интелект, който вече е наличен за разговори с хора, включително на български език" - казва тя.

Open AI и GPT-3 - Generative Pre-trained Transformer 3 - авторегресивен езиков модел, който използва задълбочено обучение, за да създаде човешки текст.

Основен въпрос след навлизането му е може ли OpenAI-GPT-3 да замени Уикипедия и Гугъл, журналисти, които създават информационно съдържание или пък работниците в кол-центровете или застрахователите?

Чуйте интересния подкаст!

Вторият голям тренд е развитието на метавселената. Глобалните образователни модели, например, вече се променят. Образователни институции започват обучения на студенти от целия свят в споделено работно пространство.

Друг важен и перспективен аспект на съвременността ни, който Тодорова наблюдава е това блокчейн технологиите да се използват за проследяване на фалшиви новини.

В подкаста се засягат и други важни теми като войната в Украйна, управлението на социалните мрежи, влиянието на технологиите върху живота ни. Също, въпроси като:

Кой е най-сигурният начин човек да бъде щастлив според OpenAI-GPT-3?

Как автомобилните компании ще използват интернет на нещата?

Как намесата в човешкия геном ще ни променя?

Защо доверието е най-важната валута на нашето време?

Може ли изкуствения интелект да преживява и да осмисля?

Чуйте подкаста!

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic