Над 2000 са заразените медици в страната, като това е около 5 процента от общия брой потвърдени случаи на коронавирусна инфекция. От тях 37 процента са лекари, а 33 на сто са сестри. Това показва какъв е проблемът пред системата ни. Това заяви на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

По думите му, достигнатият относителен дял на имунитета в ЕС е по-малък от 15 процента, което "ни прави далеч от колективния имунитет".

България е на 21 място в ЕС и на 2 място на Балканския полуостров по заболеваемост от COVID-19 и на 10 място в ЕС по смъртност и на 4 място на Балканите.

"Всички области в страната са в жълто и червено, няма зелени области. Наблюдава се непрекъснато увеличаване на заразените, за последните 14 дни броят на случаите бе 120 на 100 000 души, а за последните 3 дни вече е над 220 на 100 000 души. Това е със 102 процента ръст в сравнение с предходната седмица", обясни д-р Пенков.

Зам.-здравният министър допълни, че расте и броят на починалите - като за последната седмица има ръст от 50 на сто. Най-голяма част от изгубилите живота си - 32 процента - са във възрастовата група от 70 и 79 години. Следва възрастовата група от 60-69 години - 27 процента.

Същевременно най-голяма заболеваемост се наблюдава при хората на възраст от 20 до 60 години, а след това в групата от 60 от 69 г.

При учениците в гимназиален курс също се наблюдава нарастване на броя на заразените с инфекцията, както и сред децата в прогимназиален курс, като абсолютна стойност.

Тревожен ръст се отчита сред приетите за болнично лечение, както и на броят на пациентите, приети за интензивно лечение, които са 7 на сто от всички хоспитализирани с COVID-19, каза още д-р Пенков.

"Никой не се е задушил от маска. Всички знаем, че маската не е приятна за носене, но всички трябва да мислим за здравето на околния". Това каза от своя страна директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

По думите му, ако някой е болен, а ти си с маска, тя може да намали вероятността от зараза с една трета. Да не се използват имуностимуланти в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Тодор Кантарджиев. Преекспонирането на темата доведе в обществото да страх и недоверие, хората се подтиснаха.

Лекарят напомни да се спазват противоепидемичните мерки.

"Ние не сме една богата Швеция, където има два метра разстояние между пътуващите в градския транспорт. Затова трябва прозорците в превозното средство да са отворени максимално дълго време, докато издържим. И да се носят маски", коментира експертът по повод придвижването на граждани в големите градове.

Да се прилагат бързите антигенни тестове, което е първият скрининг за коронавирус, предложи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Тестовете да се правят от обучени хора, тъй като най-важното за тях е правилното взимане на материал от носоглътката, добави той и допълни, че след такъв тест се прави PCR диагностиката.

Проф. Кантарджиев призова БАБХ да контролира приготвянето на храна в заведенията, за да е сигурно, че е добре пакетирана. Да се повиши и контролът в градския и междуградския транспорт за спазването на противоепидемичните мерки, препоръча лекарят. Отворените прозорци в пъти намаляват риска от заразяване с COVID-19, допълни още той.

Обмисля се бързи антигенни тестове да се правят от работещите в центровете за спешна помощ, като за София може да се осигурят 250 теста на смяна, каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов алармира, че спешните отделения на големите болници са на ръба.

"Апелът ни към всички е заедно да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани всички към този процес. Спазвайте дистанция и носете маски. Имаме над 2000 колеги заразени. За съжаление дифузното разпространение ще продължи. Не става дума само за колегите, които лекуват, а за всички, които се движим свободно. Това е проблем, който ще се задълбочи и ние сме длъжни да направим максимално възможното за нашите близки", заяви той.

По думите му, в следващите 7-10 дни броят на приетите в болница се очаква да нарасне до 4000 души. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва, предупреди проф. Балтов.

На брифинга присъства и министърът на образованието Красимир Вълчев, който каза, че училищата  трябва да се затварят последни. Според него, решението гимназистите и студентите да учат в електронна среда е разумно и балансирано.

Министърът каза, че 15 училища са подали искания за разрешение да се въведе дистанционно обучение и за учениците от първи до седми клас. Вълчев уточни, че повечето от тях са в София.