Претоварване в платформите за дистанционно обучение изправи на нокти учители и родители в Пловдив, които с часове нямаха достъп до виртуалните класни стаи и електронните ресурси, съобщава "Марица".

В ситуацията на извънредно положение заради коронавируса от днес всички учебни заведения преминават към дистанционно преподаване.

Буквално за две денонощия учителската гилдия мобилизира всички ресурси, за да се разшири обхватът и да стане възможно дистанционното обучение чрез новите технологии за колкото може повече ученици - включително от начален курс.

Ударно бяха създадени хиляди акаунти на ученици от страна на МОН в система edu.mon.bg, която е интегрирана с Office 365/ Microsoft Teams. Щурмът да се влезе в системата предизвика затруднения и сривове. В късните часове снощи бе затруднен достъпът до платформата. Блокирал бе и порталът, в който са електронните дневници - друг канал, който ще се ползва за обмен на материали и връзка между учителите, децата и родителите.

Учениците се сблъскаха и с друг проблем - липса на достъп до качените от учителите електронни ресурси. Отварянето им изисква регистрация в сайтовете на издателствата, които са автори на електронните учебници. Още миналата седмица най-големите - "Просвета" и КЛЕТ, обявиха свободен достъп, както и най-популярният портал за видео уроци Уча.се. Заради огромния наплив обаче и трите отхвърляха часове наред нови потребители, съобщава "Марица".

Учителите даваха указания до късно снощи на родителите как да се справят с нещо напълно ново и за самите тях - във Фейсбук групите на класовете, по Вайбър и по телефона. Джиесемите загряха и от семейства, които опитват да си помогнат едно на друго с ползване на акаунти, регистрации и достъп до платформите.

Директори се включиха с окуражаващи призиви в социалните мрежи и групите на училищата - за отговорност и съдействие от страна на родителите, уверявайки че новият метод ще се хареса на децата, няма да осуети подготовката им, а и ще ги направи по-самостоятелни.

Техническите затруднения обаче предизвикаха смут и социалните мрежи преляха от алтернативни предложения.

"Просто трябваше да се съкрати пролетната или да се съкрати част от лятната ваканция и децата от малките класове да учат, както трябва и където трябва - написа майка във Фейсбук. - Дистанционната форма на обучение ще е пълен провал за малките класове. Освен това голяма част от родителите не са свободни, а тези деца не могат да се обучават сами по този начин. Как да станат учители в този момент? В крайна сметка децата колко ще научат и пълноценно ли ще е това? Извинете, но на практика нещата не са толкова лесни и прости". Чу се глас за учебни съботи, когато се възстановят учебните занятия.

Друга предложи ежедневно изпращане на материалите и връщането им на учителя ден за ден или в края на седмицата. Така всеки може да свърши възложеното в удобно за него време. "Иначе се получава малко извиване на ръцете. Не може да очаквате чудеса. Да ходим на работа и да учим децата", гласи нейният пост.

Трудно се съчетава дистанционното преподаване на дете от малките класове с работата от къщи на родителя. А когато той е в офиса и малкият ученик е у дома пред компютъра, бабата трудно може да се справи с Гугъл класруум и указанията на учителите как да работи с електронните учебници или пък да сканира попълнени работни листове и да ги връща обратно на преподавателя.

Учителите в извънредната ситуация не са в отпуск, ако осигурят 5 часа на ден обучение. Отчитането става с поименна форма, в която се вписва предметът, времето на проведено онлайн обучение, с кои класове е работено, с кои деца и родители е проведена онлайн консултация, с кого е съществена връзка по телефона и колко време е отнело това. Подготовката на електронни ресурси и консултациите с колеги и ръководството по организационни въпроси също влиза в петте часа.

G Suite не е имал затруднения и сривове покрай "щурма" да се влезе в системата

Гугъл - G Suite за образование се ползва от стотици училища в страната и преди "кризата", сега вече сигурно от доста повече. Но никой тези дни не е създавал там акаунти "ударно" , както не е имало и затруднения и сривове покрай "щурма" да се влезе в системата, съобщиха от Khan Academy пред Дир.бг.

От Кан Академия (Khan Academy) - другата използвана платформа след Уча.се, съобщиха, че със сигурност при тях не е имало отхвърляне на часове наред потребители.

"Напротив, наблюдаваме все повече потребители, които работят съвсем нормално. Вероятно се дължи и на факта, че Кан Академия е световна и технически мощна платформа, освен че е най-развитата, най-богата на съдържание в света, и е напълно безплатна (и българската, и всички други езикови версии)", отбелязват от Кан Академия.