Граждани се събраха по повод Деня на независимостта на Украйна пред паметника на украинския поет и общественик Тарас Шевченко на площад "Възраждане" в София. С минута мълчание, на колене, присъстващите почетоха паметта на загиналите за независимостта на Украйна.

След това те се отправиха на мирно шествие, което бе водено от две големи знамена - на България и Украйна. Облечени в ризи с фолклорни мотиви, участниците в шествието носеха плакати с надписи " Слава на героите на Украйна", пише БТА.

Снимка: БТА

" Тази година няма как да празнуваме, защото Русия воюва с мирни граждани. Свободата и независимостта са в кръвта на украинците. Ние искаме да кажем на българите - благодарим ви за подкрепата", заяви Олена Коцева.

В мирното шествие участва и посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук.

Шествието премина покрай църквата "Света Неделя" и стигна до Народния театър "Иван Вазов", където приключи с концерт.

Снимка: БТА

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев поздрави украинците за празника от името на гражданите на София. Той посочи, че българите са отворили домовете и градовете си за тях. "Продължаваме да подкрепяме украинската общност в София. Хуманитарната програма и мерките за подкрепа ще продължат" , посочи той и допълни, че най важно е посланието, което отправят гражданите, а именно, че подкрепяме украинския народ в битката му за свобода.

Колоните на Народния театър бяха осветени в цветовете на националните знамена на Украйна и България.

Снимка: БТА

Още снимки от събитието ВИЖТЕ ТУК>>

Украинската общност в Пловдив също отбеляза Деня на независимостта 

С шествие за мир под надслов "Стоп на войната в Украйна" украинската общност в Пловдив отбеляза Деня на независимостта на Украйна. Хората преминаха през главната улица на града с възгласи "Слава Украйна" и жълто-сини знамена.

Нека да честитим празника на съпрузите и синовете ви, които защитават териториалната цялост и суверенитета на Украйна, правото ѝ да бъде самостоятелна, независима, просперираща държава и част от голямото европейско семейство. С тези думи почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев се обърна към украинската общност при откриването на празника пред сградата на Община Пловдив. Той допълни, че в България украинските бежанци са намерили своя втори дом, "който стана възможен благодарение на цялото общество, институциите, бизнеса".

Наталия Еллис от фондация "Юкрейн съпорт енд риновейшън", която координира настаняването на бежанците в центъра "Втори дом" връчи награди за най-активните доброволци.

Празникът започна още в следобедните часове с панаир на занаятите и благотворителна изложба. Тържествата включваха още музикални изпълнения и демонстрации по джудо.

Снимка: БТА