Шести ден учените от обсерваторията в Рожен са без ток - прекъснал е миналата седмица в петък. В сградата няма електричество, а единственият начин да се снабдят с храна и да заредят мобилните си телефони е като вървят пеш при зимни условия в планината, съобщи bTV.

Най-близкото място с ток от генератор е хотел на 6 км от обсерваторията.

"Персоналът изобщо не се качва от четвъртък включително. Няма път, липсва такъв. Пътят е изтърван още с първия сняг. Двама човека стоят в обсерваторията от началото на ситуацията, а други двама се сменят - метеоролог и охрана. Единствено вчера с моя колега, които сме останали на потъващия кораб, слязохме до близкия хотел на 6 км да заредим батериите, да може да си говорим", хвърли яснота пред "Bulgaria ON AIR" директорът на обсерваторията в Рожен д-р Никола Петров.

Той настоя, че пътят до обсерваторията е част от Републиканската пътна мрежа и трябва да е почистен. Имало и сключени договори на местно ниво този път да се чисти.

"Ако разчитаме само на тази машинка и за 50 години не успяваме да си купим ротор... Не може цяла област да разчита на един ротор на военните", каза още д-р Петров.

Той изрази разочарованието си, че дори не можем да поддържаме това, което съществува.

"Десетилетия не може да имаме нормален генератор, не може да имаме ремонт на сградата, която вече е на 40 години. Чакаме да потънем", сподели астрономът за зрителите на "България сутрин".

Жълт код за значителни валежи е в сила в девет области от западните и централните райони. В резултат на валежите, комбинирани със снеготопене, има опасност от наводнения във водосбора на река Арда и в долното течение на река Струма.

В Северозападна България, поради ниските температурите, предупрежденията са за опасност от поледици. В Кърджалийско дъждът вече повиши нивата на реките, а десетки малки язовири преливат.

В Смолянско продължава разчистването на прохода Превала, очаква се тази сутрин той да бъде пуснат за движение.