Екип на Военномедицинска академия (ВМА) извърши първата за 2022 година чернодробна трансплантация. Реципиентът е 52-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът - пациент на 63 години, съобщиха от ВМА.

Трансплантацията е осъществена в следобедните часове на 11 януари и продължи 7 часа. По-рано сутринта екип на лечебното заведение е излетял със самолет C-27J "Spartan" от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до Варна, където е била донорската ситуация и в 13:48 часа е кацнал обратно на летище София.

Вижте снимки >>

В момента пациентът се намира в задоволително състояние, екстубиран е, контактен, адекватен, с подобряващи се показатели, коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Снимка: ВМА

"Благодарим и на колегите от УМБАЛ "Св.Марина"-Варна за перфектната организация при осъществяване на експлантацията на органите. Признателни сме от сърце и на екипажа на ВВС: капитан Георги Пъшев - командир, капитан Николай Георгиев - помощник-командир и капитан Пламен Пехливанов - борден инженер, които за пореден път бяха с нас в тази мисия и изпълниха задачата си успешно, въпреки сложните метеорологични условия", коментира още проф. Владов.

Снимка: ВМА

Снимка: ВМА