Шест са доказаните случаи на грип у нас от началото на зимния сезон. Те са регистрирани при деца от 3 г. до 12 г. Основания за притеснения няма, заболеваемостта в момента е близка до тази от миналата есен, коментира за bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Пикът на грипа тази година ще бъде след средата на февруари – в последната 1/3 от месеца, прогнозира епидемиологът. По думите на Кантарджиев в момента повечето регистрирани вируси са характерни за късната есен – парагрипни вируси, които протичат много по-леко от грипа.

Той напомни, че сезонният грип може да се разпознае по бързото начало - от напълно здрав човек в рамките на два часа получава общите симптоми - болки в ставите, загуба на сили, главоболие и повишена температура.

Други симптоми са силна болка в гърлото или тежест в гърдите.

Основно цируклират три щама грип тази зима - "свински грип" (H1N1) и "Канзас" (H3N2) и "Виктория". Те протичат по подобен начин, но определянето на типовете е важно за методите за лечението.

"У нас се прилагат основно два препарата по лекарско предписание, които не са антибиотици. С антибиотици се лекуват само бактериалните усложнения от грипа", уточни епидемиологът.