Тримата шерпи, които издирват изчезналия алпинист Боян Петров, са достигнали до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи пред БНР съпругата на алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена.

Групата от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май.

В предаването "Преди всички" Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове, изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата:

"Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре".

Атанасов смята, че няма нищо тревожно в това, че палатката на Боян Петров е намерена празна, защото в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

"Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

"От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно".

По информация на Министерството на външните работи Боян Петров е в неизвестност от 3 май. Алпинистът е започнал да катери върха сам, след като другите алпинисти са се върнали заради лошото време, това заявиха в специално изявление от екипа на Калифа - организатор на Хималайска експедиция 2018 година, по време на която той изчезна.

Липсата на Боян е била забелязана от участниците в района на Шиша Пангма на около 7500 м надморска височина. Веднага след това са изпратени трима души, за да го издирват. На 6 май сутринта на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия алпинист.

В експедицията са участвали още 10 души - унгарец, петима италианци и четирима водачи от непалски произход.