Единственото решение за преодоляване на водната криза в Перник е водоснабдителната система на Перник да бъде свързана със софийската, заяви председателят на местния Общински съвет Димитър Колев. Той съобщи, че темата за безводието ще бъде дискутирана на предстоящата на 19 декември сесия на местния ОбС. 

Колев е изисквал от "Софийска вода" изготвения доклад от извършеното обследване на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в Перник и е поканил техни представители на заседанието.

Според Димитър Колев набелазаните в доклада краткосрочни мерки могат да бъдат изпълнени и да позакрепят положението за още 2-3 месеца. За осъществяването на средносрочните мерки обаче на този етап ВиК - Перник няма нито финансовия, нито техническия, нито кадровия ресурс.

"Единственото решение, което трябва да направим ние и което ще бъде описано в декларация до Народното събрание и до Министерския съвет е да намерим начин да прикачим пернишката водопроводна система за софийската. По моя информация има тръба фи 800, която стига до Владая и оттам единственото решение е да се направи трасе, което е 14 км", каза Колев.

Перник е изправен пред криза и държавата трябва да помогне в тази кризисна ситуация и да инвестира, каза Димитър Колев. По думите му трасето може да стане по-бавно ако тръбите бъдат вкопани в земята и по-бързо, ако то е надземно.

Предложението е свързано с редица процедури, в това число и с гласуване на решение, както от страна на общинските съвети в шестте общини в област Перник, така и от страна на Столичния общински съвет.

Аварийни ВиК екипи от страната идват в Перник, за да окажат съдействие при отстраняване на аварии, съобщи пресцентърът на областната администрация. Първи днес е пристигнал помощен екип от "ВиК" ЕООД Благоевград, заедно с налична техника.

Това е една от краткосрочните мерки и най-бързият временен вариант за справяне със загубите на ценния воден ресурс, с която Съюзът на ВиК операторите ще подпомогне водоснабдителното дружество в Перник. Очаква се по два екипа от различни области на страната ежедневно да оказват техническо съдействие в работния процес.

Прокуристът на "ВиК" ООД Перник Камен Каменов е съобщил, че освен от Благоевград, с логистична помощ ще се включат и аварийни групи от Стара Загора и Враца.