"Когато някой предлага модел, в който ще се влеят повече средства, не трябва да казваме на прима виста "Не". Обществото трябва да се готви, че разходите за здраве ще растат всяка година", заяви в предаването "Лице в лице" по bTV шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев.

По думите му, ако мерките, които ще предложи НЗОК след 10 дни, не бъдат одобрени от политиците, трябва да се готвят в следващите две години за удвояване на разходите.

"Първо, защото трябва да е известно като факт, че средно всеки трети след 60-годишна възраст ще развие онкологично заболяване. С увеличаване на средната продължителност на живота броят на тези хора ще расте. На входа при нас чакат няколко много скъпи терапии, измислени в света, с ефект под въпрос, чиято стойност е от порядъка на 25 000 лв. на месец, курсът на лечение е 4 години, и ако не се въведат мерки, които да обвържат цената на даден медикамент с неговата ефективност, нещата ще останат потресаващи за нас като хора, които трябва да плащат осигуровки", каза шефът на НЗОК.

Д-р Дечев даде пример с лечението на карцином на гърдата - на фона на това, че е публично известно, че България отделя на глава от населението най-много средства в ЕС изобщо, за карцинома на гърда обаче - Румъния отделя 80 цента на глава от населението, Унгария отделя 2,7 евро, Полша - 2,3 евро, Германия - 3,7 евро, а бедна България отделя 5 евро, т.е. 30% повече отколкото Германия и 600% повече отколкото Румъния.

Според Дечев обективният показател за това как се лекуват хората е средната продължителност на живота. От 2000 до 2009 г. в България са се отделяли 80 млн. лв. за онкоболни, средната продължителност на живота се е удължила с две години. 2015 г., когато има бум на средствата за онкология, 500% ръст, средната продължителност на живота се е удължила със 7 месеца, обясни той.

Шефът на НЗОК засегна и проблема със скъпите лекарства и протестите на пациентските организации

"За 29 000 онкоболни за химиотерапия за 2017 г. чрез НЗОК сме платили близо 400 млн. лв., само за най-модерните таргетни терапии. В същото време в групата на лекарствата за домашно лечение сме дали приблизително 400 млн., но за 1,5 млн. души, т.е. за близо 50 пъти повече пациенти даваме същата сума и там са концентрирани основните заболявания, които определят средната продължителност на живота, и в тази група максималният процент масовите болести се плащат 25%, но за там никога няма да видите пациентска организация да протестира защо лекарството се плаща 25%, но в групите, където се плаща напълно и с пъти в повече от някои държави, протестите са постоянни".

Д-р Дечев призна, че има и лекари, които се стимулират не само от здравето на хората, а и с финансови средства от фармацевтични компании. Такива имало и в МЗ и в НЗОК и те препоръчвали касата да плаща точно за тези скъпи лекарства, вместо за по-евтини от които ще има същия ефект.

Как да обясним това на хората, които внасят парите си в НЗОК и ни питат защо се харчат неефективно, попита Дечев.

Той предупреди и лекарите, че стриктно ще се следи за теглото на пациентите, защото именно спрямо него се изписват скъпите лекарства.