Изпълнителният директор на сливенската болница д-р Васислав Петров настоява, че действията на колегите му, израждали детето на 33-годишна родилка Ренета Томова, която почина преди няколко дни, са били професионални и те са действали така, че да спасят бебето й. Роднините обвиняват екипа, че е нанесъл изключително тежки травми на жената, "скачайки" върху корема й, като по този начин счупили ребрата й и това причинило смъртта й. Самата родилка казала пред своя приятелка, че раждането било варварско.

Медицинският одит и РЗИ продължават проверките си в лечебното заведение и днес.

"Ако е имало толкова грубо отношение, щеше да има травми. Скенерът показва, че няма наранявания по гръдната клетка, няма счупени ребра. По време на раждане болките на родилката са много големи и не възприемат адекватно всички действия, които се случват около тях", коментира тази сутрин пред bTV д-р Петров.

Той подчерта, че няма да наказва никого, докато не бъде установена вина. Според него до фаталния белодробен оток, за който се предполага, че се е получил, се е стигнало заради заболяване, което не е било установено навреме.

Междувременно новородената Мария вече е без мозъчен отток, но остава с пареза на рамото и не движи едната си ръка. Неонатологът д-р Таня Праматарова заяви, че това може да е резултат от раждането. След стабилизирането на бебето, то ще бъде преместено в София, където ще се правят опити за лечение и раздвижване.

Има ли стандарт на родилната грижа

Трябва да се гарантира, че една родилка ще получи еднакво отношение и еднакво качество на грижата както в София, така и в Сливен и навсякъде другаде у нас. Голям риск представляват опитите да се прилагат определени АГ методи в неподходящи за целта ситуации или по неправилен начин, коментира междувременно столичната акушерка Йоана Станчева.

Според нея описваното от хиляди родилки "скачане" е т.нар метод "Кристалер", който е като цяло отречен, а поне във Франция, Испания, Дания и Словакия е и забранен. За разлика от употребата на форцепс, този метод няма алгоритъм на прилагане и даже не е изследван в детайли, защото световните организации го смятат за твърде агресивен.

Именно затова и тази интервенция не се описва в историята на заболяването.

"Основният проблем е неправилното прилагане на "Кристалер", заяви обаче колежката й Надежда Стаменова, която каза, че той се практикува в цял свят.

По думите й методът може да се окаже животоспасяващ за детето, но действително Световната здравна организация вече не препоръчва прилагането на експресия върху матката.

Тя допълни, че са необходими системни усилия при подготовката на кадри, за да намалее емоционалното насилие и да се прилагат по-широко практики от XXI век в родилната грижа.