Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта се появиха и проблемите за лекарите. Масово джипитата получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта.

Трябваше да има гратисен период, в който да се тестват проблемите, преди да се премахне напълно хартиената рецепта за антибиотици и лекарства за диабетно болни. Това споделиха и лекари, и фармацевти след като електронната рецепта за тези препарати вече е задължителна. Един от най-честите проблеми след нововъведението е липсата на синхронизация между лекарските и аптечните софтуери, които минават през Националната здравно-информационна система. Темата коментира в студиото на "Денят започва" д-р Иван Маджаров - председател на УС на БЛС.

Разминаването в данните между лекарския софтуер с този на фармацевтите е толкова драстично, че понякога дори не се разбира кой е предписаният антибиотик. За да изпишат електронна рецепта, лекарите трябва да съставят и амбулаторен лист, както и да са с регистрация към лечебно заведение. В понеделник се оказа, че аптеките нямат никакви антибиотици, които лекарите са изписали.

"Никой лекар не си е позволявал да връща пациенти, по закон и аптеката няма право да връща пациенти. Ако няма медикаментът, изписан от лекаря, аптеката трябва до 24 часа да го достави или да насочи пациента към най-близката аптека, която би го имала - това го пише в закона. Никой не е освободил от закона колегите - фармацевти. Но 2 дни наблюдаваме масово връщане на пациенти до кабинетите", обясни д-р Иван Маджаров.

Той даде пример с Германия, където постепенно се въвеждат е-рецепти и пациентът носи със себе си баркод за всеки случай в аптеката, за да не стават грешки.

"Ако един пациент има неблагоприятни последствия и да потърси адвокат, който да заведе дело срещу електронната рецепта, непридружена с амбулаторен лист, то лекарят ще бъде строго наказан. Към момента това е абсолютно незаконно", поясни той.

По думите на Маджаров, белите хартиени рецепти важат навсякъде и ще важат, и българските пациенти ще засилят туризма си за лекарства в чужбина.

"Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят навън, а навсякъде, където е разрешена свободната замяна на лекарства по търговски принцип - това, което е решил да зареди аптекаря, в другите държави се наблюдава дефицит на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, които другите ще напуснат, защото ще са притиснати и ще има по-скъпи лекарства, защото ще има монопол", допълни д-р Иван Маджаров.

Някои лични лекари отказват възможността фармацевтите да сменят предписания антибиотик с негов генерик, защото не всеки вторичен продукт има идентични характеристики. Джипитата настояват специалистите сами да издават рецепти за антибиотици. Не е ясно и как ще действат семейни лекари в отдалечени населени места без аптеки, които до момента сами са снабдявали с лекарства пациентите си през аптечни складове.

 От 40 000 издадени електронни рецепти са изпълнени 800

 "За цялата година са издадени 40 000 електронни рецепти. Не че Българският лекарски съюз и лекарите имат нещо против електронизацията здравеопазването. Имат против начина, по който се случват нещата. От тези 40 000 електронни рецепти, издадени за годината - докато се въведе задължителното условие, са изпълнени 800. Това трябва да те замисли, че има някакъв проблем. А в този момент те стават задължителни". Това коментира в "Тази сутрин" по bTV д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и общопрактикуващ лекар.

"След това за два дни са издадени 26 000 електронни рецепти, за 12 000 от тях постъпва обратна информация в системата. Какво се случва с останалите 14 000 електронни рецепти, зад които стоят реални пациенти - няма отговор", посочи още тя.

"Странното е, че антибиотици, за които не сме имали обратна връзка, че липсват и сме работили с тях миналата седмица, от понеделник рязко изчезнаха от аптеките", коментира д-р Николова.

"Така се стига до една тежка подмяна, аз 18 години съм учила как да лекувам хората, познавам моите пациенти от 30 години. И в един момент цялата ми експертиза в един момент се замита и се казва "Ние ще дадем това, което има", каза още специалистът относно генеричните лекарства, които се дават в аптеките.

"Има два варианта. Или до този момент се е извършвало точно това нещо - подмяна, без да се информира лекаря и пациента. То е като суши с риба и суши с краставица - все е суши. То като химична формула може да е едно и също, ама към една формула, като се сложи един допълнителен водороден йон, ще ви превърна от Шакира в Шварценегер, защото има съществени разлики. В момента в цялата система всичко се решава с вълшебния трик "генерична замяна", коментира д-р Гергана Николова.

Според Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, лекарите не са наясно какво има и какво няма на пазара.

"Преди се предписваха антибиотици и антидиабетни лекарства с име на продукта и дозировка, а сега се прави с кодове - конкретен продукт. Обвиненията, че фармацевтите опитват да продават по-скъпи лекарства, са глупости. БЛС в момента е неориентиран и хвърля безпочвени обвинения. Когато разбере каква е истината, ще се налага да се извинява", посочи още той.

"В момента липсват около 425 лекарства, издавани по лекарско предписание. И то липсват навсякъде", съобщи Костов.

 "Българските лекари предписват лекарства, които не съществуват, в опаковки, които не съществуват. Мисля, че лекарите ще се адаптират, промяната за тях е голяма", каза още Николай Костов.

Д-р Гергана Николова посочи, че изписва лекарства, които са вписани в приложение, спуснато от министерството.

 

 

 

Снимка: Ронен Декало от Израел: Не беше атакувана болницата в Газа, ние бяхме атакувани

 

 

Снимка: Бивш прокурор за спирането на