За проблеми с ноновъвъдените електронни рецепти за антибиотици и медикаменти при диабет сигнализараха от пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС). Ето какво съобщиха оттам до медиите и обществеността:

"Само 24 часа след влизането в сила на електронната рецепта за антибиотици и лекарства за диабет лъсна истината за въвеждането й.

Централата на БЛС е затрупана от сигнали на лекари и пациенти, че масово фармацевтите връщат пациенти и не изпълняват рецептите с обяснението, че медикамента липсва. Което говори, че при хартиените рецепти масово са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано. Фрапиращото е, че масово става въпрос за налични в аптечната мрежа медикаменти. А отказите за изпълнение на рецепта са дори, когато е изписан най-евтиният възможен антибиотик.

Търговският интерес движи промяната в лекарство терапията. Българските лекари отказват да работят под диктата на аптеките", заявиха от БЛС.

 Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, каза министър Христо Хинков

Няма да се преустанови електронното изписване на рецепти за антибиотици, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков. По думите му до края на този месец ще се събират сигнали за недостатъци на системата и след това ще се направят подобрения, ако са необходими, съобщи БТА. Не трябва да се допуска замяна на лекарства по решение на аптеките, каза още той.

Ако лекарството, изписано от лекаря, липсва в дадена аптека, това не е проблем на електронната рецепта, тъй като и преди на белите хартиени рецепти, ако лекарството е липсвало, ние не сме знаели. На какво се дължи това, аз не мога да кажа, каза още министър Хинков. По думите му трябва да се спазва принципът, че това, което е изписано от лекаря, пациентът трябва да го получи в аптеката във вида, в който е изписано.

Когато даден медикамент липсва в аптеката, тя е длъжна да го осигури до 24 часа, допълни още министър Хинков, позовавайки се на законовите разпоредби и уточни, че този закон не се спазва много отдавна. "Ние не знаехме това преди, защото нямаше електронни рецепти", допълни той. Категорично няма да се върне изписване на лекарства на хартиена рецепта, каза още министър Хинков.

Няма да се връщаме назад, електронизацията е нещо, което не можем да избегнем, каза министър Хинков в отговор на въпрос дали е възможно да се прекрати издаването на електронна рецепта за антибиотиците, докато се изясни ситуацията, както по-рано днес призова председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. По думите му електронизацията осветлява много тъмни полета, които досега чрез хартиените рецепти не можеха да се видят.

В отговор на въпрос как ще се завиши контролът при изписването на лекарствата министър Хинков каза, че един от начините е системата за изписването да има контакт с Националната здравно-информационна система и с пациентското досие.