Съветът за електронни медии обяви, че ще сезира прокуратурата за заплахите и упражнената цензура върху служители на БНР. От редколегията на радиото са предали доста сериозни документи, подкрепящи думите им.

От Съюза за електронни медии обясниха, че не са на лице основания за свалянето шефа на БНР Светослав Костов, макар да е компроментирана работата му. Членовете на СЕМ обаче са разколебани относно работата на директора и насрочват ново заседание за петък. Тогава ще разгледат казусите по отношение на Светослав Костов и свободата па словото в радиото.

СЕМ глобява БНР по два члена за спиране на сигнала в петък, 13 септември - нарушена е лицензията за подаване на радиосигнал 24 часа в денонощието и слушателите са били лишени от правото да бъдат информирани в продължение на 5 часа. Според юристката на СЕМ санкциите по единия от тях са от 1000 до 7 хил. лв., а по другия - от 3 до 20 хил.

В същото време редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това е породено от скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и съмненията около профилактиката на програма "Хоризонт", заради която ефирът спря за 5 часа.

"Аз съм в оставка, нямаме директор, ситуацията е тежка", заяви заместник-директорът в радиото Даниела Късовска.