Частично бедствено положение е обявено в криводолските села Осен и Галатин, съобщи кметът на общината Христо Доков, цитиран от местния в. "Конкурент".

"След поройните дъждове, които се изляха тази нощ над двете села, има наводнени къщи и мазета. Хората бедстват. Това нямаше да се случи, ако бяха одобрени проектите, които общината има и е внесла за изпълнение", категоричен бе той. 

Заповедта му става факт само няколко дни, след като местната власт отмени частичното бедствено положение за Криводол и няколко околни села, засегнати при предишните бури. 

По първоначални данни водата е заляла над 15 къщи в Осен и Галатин. Тепърва ще се установяват нанесените от природата щети, защото има и отнесени улици. Някои хора са изнасяни на ръце от домовете си. Чака се тежка техника, за да отводнява. Кметът на село Нивянин пък каза, че цяла нощ се отводнявали къщи.

Нови наводнения и поражения има и в няколко населени места в Монтанско. Има данни за разлчини участъци, залети от придошли реки, съобщи BulNews.

Река излезе от коритото си в Мала Кутловица, област Монтана и заля пътя за селото. В село Доктор Йосифово има залети имоти. Река Шугла е излязла от коритото си и в Долно Белотинци.

В Столична община също са получили сигнали за наводнени дворове, мазета и завирявания. Аварийните екипи са работили на пет места на територията на районите "Нови Искър" и "Красно село".

През изминалата нощ са получени над 46 сигнала за произшествия, свързани с динамичната метеорологична обстановка, на територията на София-град, областите Враца и Монтана, съобщиха по-късно от пресцентъра на МВР. Няма данни за застрашени или пострадали хора. Към момента обстановката се нормализира. Голяма част от сигналите са отпаднали поради отичане на водата.

Вследствие на проливния дъжд, валял над Община Монтана в оперативния център при РДПБЗН - Монтана са получени 25 сигнала. Водолазен екип с моторна лодка е евакуирал седем човека от овцеферма в кв. "Кошарник". Извършени са пет отводнявания и е отстранено едно паднало дърво.

В София са получени 11 сигнала за отводняване и паднали дървета. В ликвидиране на произшествията са участвали пет противопожарни автомобила с 15 служители, част от сигналите са отработени от екипи на Столичната община.

До 6:00 ч. тази сутрин на територията на РДПБЗН-Враца са постъпили десет сигнала, отработени са осем сигнала за отводнявания на мазета и приземни етажи на къщи. На терен са работили три противопожарни автомобила с 10 служители.

По-рано днес от Столичната община (СО) съобщиха, че аварийните екипи на общината са реагирали на пет сигнала за завирявания, наводнени дворове и мазета. Те са били на територията на районите "Нови Искър" и "Красно село". С цел превенция, аварийните екипи извършват обходи на терен. Следи се състоянието на реките и язовирите на територията на СО. Реките са в коритата си, няма опасност от разливи. Контролирано се изпускат общински язовири.