Седми ден остава без вода един от кварталите в град Генерал Тошево. Продължава пречистването на водопроводната мрежа след опасното замърсяване с пестициди. Пробите все още не отговарят на изискванията, съобщи bTV.

Близо седмица чешмите в генералтошевския квартал остават сухи. Вода няма нито за пиене, нито за миене, нито пък за животните, които се отглеждат в района. Единствения вариант са водонските, а търпението на хората е на предела.

"Има възрастни хора, които не могат да се обслужат сами, има семейства с по две малки деца, нито перални, нито съдомиялни, нито бани, абсолютно нищо на този етап и в този век", каза кметският наместник на квартал "Пастир" Снежана Станева.

От миналия петък водопроводът се промива по два пъти дневно.

"Предните резултати ги изследваха от РЗИ. Тогава нормата беше надхвърлена около 20 пъти, защото беше 20 микрограма на литър. Вчерашното изследване показва по-малко от 1 микрограм на литър, което значи, че има значително подобрение, но санитарната норма е 0,5 микрограма на литър", обясни главният инженер от ВИК-Добрич Павел Павлов.

Здравните власти са категорични, че докато водата не стане напълно безопасна, забраната за използването й няма да бъде отменена.