"Не оставяй днешната работа за утре, ако можеш да я свършиш и днес". Това придобива още по-различен смисъл, ако знаем, че става дума за пластмасата в нашия живот, нали?

Всички знаем колко вредна може да бъде пластмасата за природата, но вече толкова е навлязла в живота ни, че понякога раздялата се оказва по-трудна от очакваното. Зад всяко желание обаче има и начини, които да направят процеса по-лесен, затова сме събрали седем прости съвета, с които не само още днес ще предприемете стъпки към намаляване на използваната пластмасата, но сме убедени, че ще увлечете още много хора около вас.

Кажи "не" на нерециклируемите найлонови торбички

Най-лесното, което можем да направим веднага, е да спрем да използваме найлонови торбички за еднократна употреба. Наистина ли са толкова удобни? Късат се лесно, ако престоят по-дълго време, се разпадат на микрочастици. И в крайна сметка всичко отива на боклука, където вместо да бъде рециклирано, малко по-малко се натрупва с години.

Можем да заложим на много по-устойчива опция, която ще ни е полезна дълго време, каквито са пластмасовите торби за многократна употреба или тези от плат. С тях не само, че можете да пренасяте покупките от магазина или пък да вземете всичко, което ви трябва за един динамичен ден в офиса, но и ще ви служат много по-дълго от обикновената найлонова торбичка. А днес те освен практични са и наистина модерни и актуални.

Отървете се от чашите за еднократна употреба - навсякъде

Колко често си взимаме кафе навън в чаша за еднократна употреба? По-често, отколкото си мислим - със сигурност. Годишно употребата им достига 16 милиарда чаши в световен мащаб, според информация от Greenmatch. И ако все още си нямате собствена чаша в офиса и чаша за кафе за многократна употреба, когато посещавате любимата си кафетерия, трябва да побързате, защото хубавите модели свършват бързо. А и по този начин винаги ще знаете коя е точно вашата чаша и няма да се притеснявате допълнително от бактерии и вируси, особено в днешни дни, това си е направо лукс.

Втори живот за вещите

И като говорим за време, важно е да знаем, че много от вещите, от които искаме да се отървем, всъщност може да не са завършили жизнения си цикъл и могат да живеят втори живот с нов собственик, който ще може да продължи да ги използва. Нагледен пример за това са дрехите. Често купуваме повече отколкото ни трябва или нещо просто ни омръзва. Вместо да изхвърляме на неправилните места, можем да рециклираме като ги дадем на близък или познат, препродадем ги, дарим или предадем в пунктове за събиране на стари дрехи.

Друг начин да използваме повторно ресурсите, е да купуваме дрехи или продукти от рециклиран материал. Такива вече се предлагат и у нас, включително от Лидл България. Пример за такъв продукт са спортни обувки Crivit - с текстилна част, произведена от 100% рециклирана пластмаса. 25% от нея е от стари пластмасови (PET) бутилки, събирани от плажове и крайбрежни райони, което предотвратява попадането им във водните басейни. За изработката на един чифт от тези иновативни обувки са необходими между 11 и 16 пластмасови бутилки, а рециклираният материал се характеризира с висока устойчивост на гънки и стабилност на размерите. Влакната от рециклирана пластмаса абсорбират малко вода и съхнат бързо.

Направи си мини градина с билки и подправки на балкона

Най-лесният начин да пренесем природата у дома и да спестим поне малко от допълнителните целофани и излишни опаковки, е да заложим на градина на балкона или светло място в кухнята. Не само, че винаги ще имаме ароматни подправки за домашните си гозби, но можем и да се радваме на цъфнали цветя, особено сега с напредването на пролетта. Отнема малко време да се направи, но след това поддръжката е лесна, а удоволствието да видиш как пред очите ти расте нещо, което ти си посял и за което се грижиш, е несравнимо. Също така лесно можете да учите децата в къщата да полагат грижа и да мислят за това как и от къде идва храната и да ценят това, което имат.

Избери продукти направени от рециклирана пластмаса

Още един начин, по който можем да бъдем полезни и да сме сигурни, че правим разумен избор, е да следим какво купуваме. Можем да допринесем за намаляването на използваната пластмаса като купуваме продукти, направени от рециклируеми материали, както и такива, които могат отново да бъдат рециклирани след употреба. Такива например селекция от препаратите за дома на Лидл България от собствена марка W5. Направени са от 100% рециклирани материали, а след като употребим препарата, отново можем да рециклираме опаковката.

Наскоро веригата предприе мащабна кампания, която цели да запознае потребителите с проблема с пластмасата и да предложи някои решения, както и съвети, които да са в помощ на всички нас като общество, за да продължим да се грижим за света около себе си. Кампанията е част от глобалната стратегия REset Plastic на Schwarz Gruppe, която компанията следва неотменно от 2018 г. Лидл България си поставя няколко важни цели в тази посока, сред които да направи 100% от опаковките си собствена марка рециклируеми и да намали с 20% използваната пластмаса в опаковките собствена марка на веригата до 2025 г. .

Освен това, във филиалите от веригата вече не могат да бъдат открити пластмаси за еднократна употреба като пластмасови чаши, лъжици, вилици, сламки и т.н. Лидл предлага за клиентите си и устойчиви решения на всекидневните нужди, като например Green bags - торбички, тип мрежи за насипни плодове и зеленчуци за многократна употреба, а всички торбички за покупки в Лидл са напълно рециклируеми.

Организирай приятели или колеги и почистете местенце сред природата, което често посещавате

Усилията си в посока намаляване на пластмасата в ежедневието, можем да допълним и като излезем от пространството на дома, офиса, града. Всички обичаме да се разхождаме сред природата, но несъмнено сме ставали свидетели на осеяни с торбички и отпадък поляни. Заедно можем да поставим различен финал на приказката за "пластмасовата горичка", като се организираме с приятели или колеги и отделим няколко часа, за да почистим любимо пространство - независимо дали е далеч или близо до града.

Сподели успеха си с другите, защото действията мотивират

Да правиш добро не изисква да изкрещиш на целия свят, че си го направил, но пък помисли колко неочаквано много хора можеш да мотивираш със своята история. За някои рециклирането се оказва трудно, именно защото нямат с кого да го споделят като действие или пък не знаят откъде да започнат. А, ако ние знаем как, какво ни спира да предадем това знание и на околните?

*Съдържание на Lidl Bulgaria