СДВР призовава протестиращите да се въздържат от противообществени прояви и протестите да бъдат мирни. Това каза на брифинг главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел "Охранителна полиция" на СДВР.

Поводът за брифинга са публикации в социалните мрежи на граждани, които провокират по време на протестите да се извършват агресивни прояви, вандализъм спрямо обществени сгради и институции и нападения над полицейски органи, обясни главен инспектор Стоядинова.

Притеснени сме от публикации в социалните мрежи и затова апелираме към гражданите наистина да бъдат разумни и да се запази общественият ред, посочи тя.

Нека да протестират, но да бъде мирно и да не се блокират кръстовища в столицата. По този начин се нарушава общественият ред и се възпрепятства нормалният живот на всички столичани и гости на столицата, посочиха от СДВР. И отбелязаха, че полицията гарантира както правата на протестиращите, така и на всички останали жители и гости на града.

Относно очакванията за футболни фенове по улиците на София, гл. инспектор Стоядинова каза, че е създадена съответната организация, заети са разстановки както по централната градска част, така и в близост до стадиона.

Главен инспектор Стоядинова посочи, че ще се направи всичко възможно, така че да не се блокират отново кръстовища. Тя припомни, че днес сутринта в резултат на специализирана полицейска операция бяха освободени за движение трите блокирани кръстовища в столицата - при Орлов мост, на Ректората на Софийския университет и на площад "Независимост". Специализираната полицейска операция протече спокойно, по време на нея бяха задържани 12 лица, които до обедните часове бяха освободени, каза главен инспектор Стоядинова.

Осем от тях са задържани за неизпълнение на полицейско разпореждане, три за установяване на самоличност. Дванадесетият е чужд гражданин, също задържан за установяване на самоличност, посочи тя.