Протестиращи и полиция стигнаха до сблъсъци пред сградата на ДКЕВР, докато тя обсъжда новите цени на водата през 2019 г. Недоволните от увеличаването на цената на водата се опитаха да нахлуят в сградата на енергийния регулатор, заради което се стигна до физически сблъсъци с полицейски служители, предаде "Фокус".

Омбудсманът Мая Манолова покани представители на протестиращите да присъстват на заседанието на ДКЕВР, но те отказаха. Те настояваха председателят на Комисията Иван Иванов да слезе при тях.

Увеличаването на цената на водата е несправедливо, каза Манолова по време на общественото обсъждане на Комисията.

"Тук съм заради тревогата на гражданите от предстоящото увеличение на цените на водата и заради десетките жалби, свързани с цената и качеството на услугата, както и с отношенията на гражданите и ВиК дружествата. Наясно съм, че предложеното увеличение на цената на водата във ВиК дружествата е предварително заложено и фигурира в съответните нормативни документи, но това, че е заложено и предвидено не означава, че е справедливо. Казвам го направо - това увеличение на цената на водата не е справедливо заради ниските доходи и заради социалната непоносимост", каза още омбудсманът.

С най-висок процент се увеличава цената на водата във ВиК Видин, Бургас, София, Благоевград и Добрич. "В същото време социалната поносимост на ВиК услугите в тези региони за 2019 г. намалява, отбеляза Манолова. Това, по думите й, показва, че доходите на домакинствата намаляват на фона на увеличението на цените на водата в съответните региони. Това реално утежнява още повече и без това влошаващото се състояние на българските домакинства предвид ръста на основни стоки и други услуги. Липсва и подобрение на качеството на услугата - на качеството на водата и на показателите, отнасящи се до загуби на вода, изтъкна Манолова. Според омбудсмана липсват и реално извършени инвестиции.

(Снимката е архив)