Журналистът и телевизионен водещ Сашо Диков претърпя животоспасяваща сърдечна операция в столичната болница "Аджибадем Сити клиник", съобщиха от лечебното заведение.

Интервенцията за смяна на клапата и поставяне на байпас е извършена преди месец от екипа на проф. Иво Петров и д-р Асен Келчев, завеждащ Отделението по Кардиохирургия. Лекарите повече от 10 години полагат грижи за сърцето на 70-годишния Диков, който страда от фамилна хиперхолестеролемия, предавана генетично.

От лечебното заведение уточняват, че високите нива на холестерола водят до преждевременно развитие на атеросклероза и налагат през годините поставянето на три стента на журналиста. С течение на времето обаче се появява стеснение на аортната клапа и на ствола на лявата коронарна артерия, което налага операцията.

"При някои хора генетично нивата на холестерол са по-високи, което увеличава риска от преждевременно развитие на атеросклероза. Всеки човек след 16-тата си година има някакво ниво на склеротичен процес, но при хората с фамилна хиперхолестеролемия този процес е много по-ранен и с много по-лоша прогноза", казват кардиолозите.

Проф. Иво Петров обясни, че нивата на холестерола при това заболяване на зависят от начина на хранене и дори при веганска диета и много строг режим могат да се намалят с около 15-20 %, но не е достатъчно.

Там, където по съдовете има холестеролови плаки, най-често започва да се добавя калций. В един момент става невъзможно тези съдове да бъдат отворени, защото са с каменна твърдост и това носи голям риск при интервенционални процедури.

На рутинен преглед със стрес тест при кардиолога д-р Инна Царева се установява, че състоянието на Сашо Диков е високорисково и трябва да се направи имплантация на нова клапа и да се постави байпас на коронарната артерия. Затова и през август се стига до кардиохирургична операция.

Сега журналистът се възстановява.