Жена изроди бебето на своя съседка в двора на къща в столичния квартал "Княжево", след като чакали повече от час линейка, съобщава NOVA

Водите на майката, която вече има по-голям син, изтекли в банята и мъжът ѝ се обадил на Спешната помощ.

"Звъннахме на 112 в 04:05 ч. Приеха адреса, но след няколко минути отказаха и казаха, че не сме за линейка. Обясних, че водите са ѝ изтекли и ме посъветваха да си поръчаме такси", разказа Никола Петров, бащата на новородения Иван. 

След като болките на родилката Ася станали много силни, тя излязла да чака линейката на двора на къщата, в която живеят, без да подозира, че там всъщност ще се роди бебето. 

За израждането помогнала Любка - комшийката на семейството. 

"Чакахме един час линейката. Човешко е да помогнеш. Детето беше увито около плацентата, аз го издърпах, потупах го да изплаче - тук на двора", споделя Любка и обяснява, че половин час държала малкия Иван на ръце. 

От своя страна майката Ася обясни, че е добре и че разликата между раждането в болница и в двора на къщата е страхът. 

"Страхувах се дали бебето ще оцелее, защото тези условия на раждане са страшни", посочи Ася.

От Спешната помощ уточняват, че ражданията не са спешно състояние. Обаждането на 112 не гарантира изпращане на линейка, тъй като екипите могат да бъдат заети с много по-тежки случаи, отбелязват оттам.

По думите на съседката трябва да има промени в здравеопазването, защото подобни случаи могат да имат и фатален изход или за майката, или за бебето.