Изследване на екип от Масариковия университет в Чехия проследява начина на хранене и сърдечносъдовите заболявания в 42 европейски държави 16 години, пише БТА.

Резултатите показват, че проблемни за сърцето са въглехидратите, а не мазнините и протеините. Учените установиха, че в районите, където по традиция се консумират много въглехидрати, сърдечносъдовите заболявания са повече. Най-типична за високия риск от сърдечни болести е диетата от въглехидрати, картофи и зърнени храни.

Според резултатите картофите увеличават и опасността от високо кръвно налягане. В държавите, където сърдечносъдовите болести са по-малко, хората наблягат на мазни храни и протеини. Резултатите показват, че високомаслените млечни продукти като сиренето предотвратяват сърдечните болести.

Цитрусовите плодове, виното, ядките, маслините и зеленчуците - традиционни компоненти на средиземноморската диета, също предпазват сърцето.

Учените, ръководени от д-р Павел Грасгрубер, призовават да бъдат издадени нови здравни препоръки на базата на тяхното изследване. Като рискова учените определят консумацията на картофи три пъти седмично.

Пак за черния шоколад

Парченце черен шоколад на ден може на предотврати сърдечносъдовите заболявания и да помогне на страдащите от диабет, твърдят американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл" и "Дейли експрес".

Учени от университета "Браун" установиха, че флаванолите в какаото увеличават "добрия" холестерол и намаляват възпалението на артериите. Те откриха, че 600 мг дневно от богато на флаваноли какао, като в черния шоколад, намалява рязко опасността от поява на сърдечно заболяване. Освен това флаванолите помагат и на хората с диабет, като намаляват инсулиновата резистентност и кръвната захар.

Флаванолите от какаото поддържат здравословно ниво на кислород в кръвта и така се доставят важни хранителни съставки до органите. Те помагат и срещу нарушена мастна обмяна.

Учените са стигнали до тези изводи, разглеждайки кардиометаболитното състояние на 1139 доброволци, консумирали шоколадови флаваноли в 19 различни изследвания.

Тъй като ползата от шоколада зависи от приетото количество какао, тъмните разновидности са за предпочитане пред млечните.

Повечето участници в изследването са яли по 25 гр шоколад дневно.