Това стана ясно от проверка на инспектората на Висшия съдебен съвет, която е констатирала, че само трима съдии от наказателното отделение на Софийския градски съд нямат забавени дела, съобщиха Медиапул и в. "Сега".

Наказанието за Янева, която в момента е проверявана за конфликт на интереси заради едно от делата "Софийски имоти", може да варира от порицание до уволнение, през намаляване на заплатата и ранга.

За множество просрочени дела и забавяне на изписване на мотиви ще бъдат предложени за дисциплинарни наказания пред ВСС още четирима съдии, които имат имат забавени между 31 и 57 дела, допълва Агенция КРОСС.

С най-многото просрочени дела - 57 е председателят на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, съобщава в. "Дневник". Освен това тя е насрочила със закъснение 12 дела за първо заседание, като по 7 случая забавянето е от 3 до 14 месеца, твърдят от инспектората. Най-драстичните случаи са два - при тях Тодорова е забавила решенията си с по 3 години и половина и 3 години 10 месеца.

Проверката обхваща периода от 1 януари 2010 г. до 16 юни 2011 г. На заседанието на инспектората на 8 юли т.г. пък бе взето решение за дисциплинарни наказания да бъдат предложени съдиите с най-много дела, чиито мотиви не са изписани в сроковете, регламентирани в НПК, като се вземат предвид и възраженията след връчването на акта от проверката.

На същото заседание е било взето решение да бъдат предложени за поощрение съдиите с приключили в срок дела. За образцово изпълнение на служебните им задължения Инспекторатът към ВСС ще предложи за поощрение съдиите от Наказателното отделение на Софийски градски съд Емилия Колева, Андрей Ангелов и Атанас Атанасов, които нямат просрочени дела и неизписани мотиви.

Други четирима съдии ще бъдат предложени за наказания "порицание" и "забележка" на административния ръководител на СГС отново заради просрочване на дела и неизписани в срок мотиви.

За един съдия ще бъде подготвен сигнал до ВСС, защото за пореден път има голям брой просрочени дела, въпреки, че магистратът е наказван в резултат на констатирани нарушения от предишни проверки. Това е съдия Мими Петрова, която през април т.г. бе наказана от ВСС с намаляване на заплатата с 10% за срок от шест месеца. Петрова е забавила 34 наказателни дела.

Последна актуализация в 17.00 ч.