Съдията Юрий Маринов е взел подкуп от 24 000 лева, за да реши дело в полза на строителна фирма, касаещо ревизионен акт на стойност 1 100 000 лева. Става дума за фирма "Алматея прима".
Висшият магистрат е задържан за 72 часа.
Шефът на Окръжна прокуратура в Кюстендил Камен Пешев уточни пред "Фокус", че освен съдията е задържан и граничен полицай, който е бил посредник при искането на рушвета. Той също е арестуван за 72 часа.
Служителят първо е работил в Национална служба "Сигурност", а сега е в "Гранична полиция", но бил в процедура по преместване в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, уточни междувременно пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той добави, че било трудно от петък, когато е подаден сигналът, да се съберат всичките 24 000 лева, които да бъдат обработени и използвани като доказателство при установяването на подкупа. 
Една част от парите са намерени в дома на съдията, другата - в посредника полицай.
Във вторник около към 16,30 часа Маринов бе изведен пред блока с белезници, облечен в сива фланелка. Той бе съпроводен от председателя на адвокатската колегия в Кюстендил – адвокат Емил Велинов.
По всяка вероятност делото, по което е искан подкуп от страна на Юрий Маринов, е от по-старите дела, заяви пък окръжният съдия Мирослав Начев.
Той зае поста преди около два месеца и няма спомен при разпределянето на делата да е попаднал на подобно.
„За мен Маринов е добър граждански съдия и съм доволен от работата му до този момент. В момента няма какво друго да се каже, защото информацията ми е оскъдна”, коментира Начев.
През юли съдия Маринов е наложил запор върху имущество за над 4 млн. лева на скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галеви и Ангел Христов. Проверява се дали фирмата, по чието дело съдията е взел подкупа, не е свързана с тях, съобщи "Всеки ден".
Поради това, че магистратът е уличен в подкуп, действията се ръководят от Софийска градска прокуратура, под ръководството на зам.-градския прокурор Роман Василев. Наблюдаващ прокурор е Антон Стефанов.
Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията” към Висшия съдебен съвет (ВСС) се самосезира днес, веднага след появилата се в медиите информация, че съдия е заловен с подкуп в особено големи размери, съобщиха от съвета. По думите на Цони Цонев - председател на комисията, още в сряда ще бъде изискана информация от административния ръководител на Окръжния съд Кюстендил.
"Ако фактите се потвърдят, ВСС ще действа с цялата си решимост, точно затова приехме и Етичния кодекс на българския магистрат. Крайно време е от системата да си отидат хората, които хвърлят и сянка съмнение върху работата на магистратите, които ежедневно работят почтено", допълва Цонев.
Вижте видео от пресконференцията на Цветанов