Модификацията на шведския изтребител „Грипен”, която България проучва за покупка, не е пред спиране от производство. Това подчерта в писмо до медиите вицепрезидентът на „Сааб” Даниел Боестад във връзка с казаното от бившия военен министър Бойко Ноев пред bTV.

По думите на Боестад Ноев е направил „редица заблуждаващи и фактически неверни твърдения”.

„Изтребителят „Грипен” C/D на шведската компания „Сааб” е най-модерният боен самолет, който е на въоръжение днес. Не е вярно, че производството на „Грипен” C/D ще спре. Сааб има производствен капацитет да отговори на търсенето на клиентите както за „Грипен” C/D, така и за „Грипен” E.”, пише вицепрезидентът на шведската компания.

По думите му „Сааб” в момента произвеждат по-новата модификация за Швеция и Бразилия, но освен това ще бъдат строени машини от предходната за други клиенти.

Според Боестад „интересът към „Грипен” никога не е бил толкова голям”, защото много държави заменят в своите ВВС „30-40 годишните флотилии от изтребители, сред които МиГ-21, МиГ-29 или Ф-16”.

Вицепрезидентът на „Сааб” подчертава, че у нас „Грипен” е бил класиран първи от независима експертна комисия, а унгарските машини от този тип се справят успешно с поставените им задачи в рамките на НАТО.

Президентът Румен Радев реагира от Букурещ на твърдения, че моделът самолети “Грипен“, които България избра за превъоръжаване на ВВС, вече няма да се произвежда.

Държавният глава, който е на официално посещение в Румъния, заяви: "Те не са кренвирши, за да бъдат така произвеждани и да се спират - те се произвеждат по поръчка. Направете разлика - новопроизведен самолет - за това става въпрос. Другото е самолет, произведен преди повече от 30 години".