Руски граждани, търсещи убежище у нас, протестираха пред Министерския съвет. Те твърдят, че са подали документи за международна закрила, но Държавната агенция за бежанците им отказва такава.

От Агенцията за бежанците заявиха, че информацията, която разпространяват руските граждани, е абсолютно недостоверна. Подобни твърдения са средство за натиск Агенцията да предоставя международна закрила на всеки руски гражданин, който я е поискал, дори и на онези, които не отговарят на условията.

Кой следва да получи международна закрила и кой не, е пряко свързано с прилагането на Конвенцията за статута на бежанците на Европейския парламент и молбите на руските граждани не са и няма да бъдат изключение от общоприетите правила, пишат от Агенцията. Обясняват и че при разглеждането на всяка молба се взима предвид бежанската история на кандидата, а всички заявени от него факти и обстоятелства се верифицират с обективно изготвена информация за държавата на произход.

Ето какво казаха някои от протестиращите пред БНТ:

Ирина Дмитриева: Практически не познаваме нито един руски бежанец, който да е получил одобрение от Агенцията за предоставяне на международна защита. Агенцията е незаинтересована да разглежда подробно бежанските истории, няма повторни уточняващи интервюта.

Андрей Карпов: След повече от 8 месеца разглеждане на делото ми, Агенцията отговори с отказ въпреки, че успях да донеса голямо количество документи. Обвиняват ни, че искаме да дойдем в България, за да подобрим стандарта си на живот. В Русия имах дом, кола, бизнес, а тук съм обикновен бежанец.

Данил Маурин: В Русия срещу мен има съдебен процес, в който съм обявен за враг на руската армия. А Агенцията казва, че няма военен конфликт, така е написано в решението. Казват, че умишлено съм оставил квартирата и бизнеса си, целия си живот, за да дойда в България и да живея добре.