Евгений Джугашвили иска в. "Новая газета" да плати обезщетение от 10 милиона рубли (340 000 долара). Внукът на Сталин оспорва някои твърдения, съдържащи се в статия на вестника от броя от 22 април. В нея пише, че Сталин лично е подписвал заповедите за екзекутиране на хиляди съветски и чужди граждани. Вестникът се позовава на наскоро разсекретени съветски архивни документи. Ищецът иска и парична компенсация от автора на статията "За виновник е посочен Берия" на Анатолий Яблоков.
Статията е посветена предимно на разстрела на полски офицери в Катин. През последните години зачестиха усилията да бъде реабилитиран диктаторът, който според правозащитната организация "Мемориал" е наредил да бъдат убити най-малкото 724 000 души в поредица от чистки, достигнали върха си през 30-те години, отбелязва Асошиейтед прес.
Тази година при телевизионно допитване Сталин бе посочен на трето място в класацията на най-великите руснаци. Неотдавна на една от станциите на московското метро бе възстановена негова паметна плоча, свалена преди десетилетия. Миналата година бившият съветски лидер Михаил Горбачов осъди опитите Сталин да бъде представян по-скоро като "блестящ управленец", а не като убиец-автократ.