Благодаря за възможността да летя на един от най-съвременните изтребители на света. Благодаря на испанските авиатори и техници, които заедно със своите български събратя се грижиха за сигурността на небето над България. Това заяви президентът Румен Радев, след като проведе демонстрационен полет на изтребител Eurofighter EF-20 Тyphoon II във втория ден от посещението си в Испания.

Вижте повече снимки ТУК

През февруари страната изпрати у нас 4 свои изтребителя (Eurofighter) за изпълнение на мисии по съвместна охрана на българското небе. Eurofighter EF-20 Тyphoon II е многоцелеви изтребител, съвместна разработка на компании от няколко европейски страни. Испанските ВВС разполагат с над 60 такива самолета.

Снимка: БТА

Демонстрационният полет днес бе извършен от военновъздушната база в Торехон де Ардос, североизточно от Мадрид. Той беше изпълнен с най-модерната версия на Eurofighter - Bravo.

Специално за полета дойдоха две двойки такива изтребители от военновъздушната база в Албасете, на около 250 километра от Мадрид.

В Европа бушува война. Мисията на професионалните военни днес е да не допускаме тя да се разраства. И точно тук трябва да го направим с професионализъм, в името на сигурността. С ясното осъзнаване и много трезва преценка за опустошителния потенциал на войната, с която политици и демагози не разполагат или пренебрегват в името на партиен интерес. Много от тях никога не са рискували живота си, но с охота излагат на риск живота на другите. И това е нашата мисия, тъй като тези хора залагат на карта мирa на обществата, заяви още българският държавен глава. 

Снимка: БТА

Румен Радев е първият президент, който участва в полет с този най-модерен самолет на въоръжение в испанските ВВС. Полетът е жест от испанския крал Фелипе Шести към българския държавен глава, имайки предвид, че Радев по професия е военен пилот, отбелязва БТА.

По-рано президентът се срещна с представителите на българската общност в Испания. Срещата в рамките на официалната визата на държавния глава в страната, се състоя в посолството на България в Мадрид. В разговора участваха българи от различни краища на Испания, където по официални данни от миналата година живеят над 201 хиляди българи.

Една от най-големите български общности зад граница е в Испания. Изградените над 50 български асоциации, както и 52 български неделни училища в страната са доказателство за неразривната връзка на българската общност с родината, каза Румен Радев. 

Снимка: БТА

"Причината за моето посещение и срещите ми с крал Фелипе VI, премиера Педро Санчес и председателя на Конгреса на депутатите Меричел Батет сте вие", подчерта президентът и отбеляза, че държавните ръководители на страната имат "изключително високо мнение" за българската общност, която е много добре интегрирана.

"Знам, че съдбата на емигранта не е лека", посочи Румен Радев и подчерта, че представителите на българската общност в Испания имат пълната подкрепа на българската държава. Испания е страната с най-много български неделни училища и президентът отчете необходимостта от назначаването в българското посолство на съветник по образованието - сфера, която е приоритетна за много от дошлите българи.

Снимка: БТА

Държавният глава благодари на българската общност за усилията за съхраняването на националната ни култура и идентичност.

Присъстващите повдигнаха редица въпроси, включително за създаването в Мадрид на български културен институт, който да носи името на Иван Вазов.

Снимка: БТА

Президентът изказа своята подкрепа за инициативата и отбеляза, че този институт би могъл да изпълнява и редица други функции, включително да помага административно на представители на българската общност в Испания.