На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев удостои днес с почетен плакет "Св. св. Кирил и Методий" известния полски творец и общественик Ян Енглерт в знак на признание за неговия значим принос към съвременното изкуство и популяризирането на българската култура. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Снимка: БТА

Държавният глава открои голямата роля на Ян Енглерт като творец, ръководител на авторитетни културни институции, преподавател, педагог и режисьор, оставил запомнящи се роли в десетки филми и на театралната сцена.

"Споделям философията, която изповядвате, че глобалният свят ни предизвиква все повече да търсим корените си. Да търсим не лесното, а пълноценното общуване и да отстояваме свободата като ценност, която се крепи на ясни етични критерии, които отделят границата между честността и подлостта",  подчерта Румен Радев.

Президентът открои знаковото присъствие на Ян Енглерт в незабравимия български филм "Осъдени души" и му благодари за това, че се е превърнал в посланик на българската култура.

"Пожелавам ви успех в интелектуалния поход за дълбочина на емоциите, за ренесанс на етиката и за завръщането на хуманизма", заяви още държавният глава.

Ян Енглерт каза, че това е най-високото отличие, което е получавал в живота си.

"Има нещо много вълнуващо в това, че получавам това отличие в страната, чийто език говоря и в която работя толкова години за развитие на полската култура", каза Енглерт.

"През тези десетки години, които изминаха от пресъздаването на образа на отец Ередия, по един наистина странен начин не се разделих с българската култура, нито българската култура се раздели с мен. Следя всичко, което се случва в нея. Според възможностите си продължавам да поддържам своите контакти, като директор на Националния театър каня български театрални трупи на фестивали във Варшава и не защото бях отец Ередия, а защото се запознах с прекрасни хора и творци и бях приет със симпатия и безкористни чувства в България, а това е особено рядко, особено в днешно време", каза още Ян Енглерт.

На тържествено заседание Академичният съвет на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" удостои Ян Енглерт с почетното звание "Доктор хонорис кауза". Част от словото на актьора беше на български език.