Съболезнования за кончината на българския патриарх изказаха водачът на Румънската православна църква и представителят на Католическата църква у нас, както и руското, и американското посолство.

Главата на Румънската православна църква - Патриарх Даниил изпрати съболезнователен адрес във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

"С дълбоко прискърбие научихме, че след дълго боледуване си е отишъл нашият възлюбен брат в Христа - Неофит, Софийски митрополит и Патриарх на Българската православна църква - почитана и известна личност в съвременния православен свят. Споделяме мъката от тази загуба. От името на архиереите, духовенството и миряните на Румънската православна църква, изказваме събратските си съболезнования на членовете на Светия Синод и на цялата Българска православна църква. Молим се на Христос, нашия Господ, Този, Който е Възкресението и Животът (Йоан 11:25) за упокой на душата на Патриарх Неофит в светлината на праведниците, мирът и любовта на Светата Троица. Вечна да бъде паметта му от поколение на поколение!", пише в посланието румънският патриарх.

Председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България Епископ Христо Пройков също изпрати съболезнователен адрес до Светия Синод от името на конференцията и на католическата общност у нас във връзка с кончината на Негово Светейшество Патриарх Неофит.

"С дълбоко прискърбие научаваме вестта за кончината на обичния брат в Христа, Български Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, който с голяма отдаденост в Господа служи на Църквата и на българския народ. Пазим спомен от искрената братска християнска обич на Негово Светейшество Патриарх Неофит, многократно изразявана към представителите на Католическата църква и към българската католическа общност", пише Пройков.

"Епископската конференция на Католическата църква в България поднася съболезнования на Светия Синод на Българската Православна Църква, на духовенството и верните, като молитвено просим от Бога упокоение за душата му. Преблагият и Милосърден Господ приеме в небесните Си селения новопреставления патриарх Неофит като го дари с вечна светлина, мир и покой. Вечна памет на блаженопочившия Патриарх Неофит!", казва още католическият духовник.

Руската патриаршия не е изразила към момента съболезнования, а е публикувала единствено съобщение за смъртта на българския патриарх Неофит.

Съболезнования изказаха от Руското и Американското посолства.

"Скърбим заедно с българския народ", заявиха от посолството на РФ. В съболезнователния адрес на посланик Митрофанова се посочва, че Неофит е бил "човек на искрената вяра и молитва, а целият му живот е бил посветен на неуморен труд на Божията нива за славата на Светата Православна църква и за спасението на многомилионното му паство.

"За своето безкористно служение на Бога и хората, сила на духа, отзивчивост и любов към ближния, той е спечелил всеобщото уважение на духовници и миряни, както в България, така и в целия православен свят", пише Елеонора Митрофанова. "Заедно с вас споделяме огромната загуба, която сполетя БПЦ", казва още в съболезнованията си до Светия синод руската посланичка, а в Руската църква беше отслужена панихида в памет на патриарх Неофит.

Американската дипломатическа мисия също изказа съболезнования.

"Изказваме искрени съболезнования на Българската православна църква и българския народ по повод кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит. Нека почива в мир!", пишат от посолството на САЩ у нас.