В Румъния бедността е видима реалност в ромските общности, призна правителството. Там според неправителствените организации живеят 2,5 милиона роми - най-голямата ромска общност от всички 27 страни членки на ЕС. Официално ромите са пет пъти по-малко, но това е така, защото в Румъния, както и в други държави, много роми крият произхода си поради страх от дискриминация.
В официално проучване, цитирано от БТА, 62 процента от анкетираните роми заявяват, че те самите или хора от техните семейства поне веднъж в последния месец са си лягали вечер с празен стомах. Подобен отговор на този въпрос са дали едва 12 процента от анкетираните румънци, които не са от ромски произход. Родителите на повечето от половината румънски ромски деца нямат средства, за да им купят ботуши или зимно палто, сочи изследването. При неромските деца 15 процента от родителите имат подобен проблем. За да помогне на ромите, Букурещ деблокира 25 милиона евро през 2009 г. с помощта на ЕС. 
В България, най-бедната страна в ЕС, близо 10 процента от населението - между 800 000 и 1 милиона души, според оценките, принадлежат към ромския етнос. От тях между 70 и 80 процента са безработни - предимно жени и младежи, сочат данни на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа. Кризата засегна най-вече ромските сезонни работници, които обикновено бяха най-много в Гърция и Испания. С настъпването на кризата в тези две страни сезонните работници се върнаха в България, където няма работа за тях, казва Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.
Освен това бившето българско социалистическо правителство сведе заплащането на социални помощи за ромите до 12 месеца, за да ги накара да работят или да следват курс за професионална квалификация и да попречи на безделниците сред тях да се превърнат в престъпници. Тази разпоредба обаче беше забранена от ЕС, но промяната все още не е въведена в България. През 2005 г. започна европейската програма за подобряване на условията на живот на ромите, наречена "Десетилетие на ромското включване 2005-2015", то тя още не е дала резултати, смята Красимир Кънев.
В Румъния и България, според ЕС, половината от ромските деца никога не са ходили на училище. Но 85 и 90 процента от 500-те места, запазени за ромите годишно в румънските университети, са заети. ЕС критикува редовно Словакия и България, че поставят ромските деца в специализирани паралелки, защото не говорят официалния език.
Въпреки напредъка в някои страни, Европейският парламент отправи неотдавна критика, че нивото на квалификация на ромите остава далеч под средното за ЕС, което води до висока безработица сред тях.