Шестима маскирани мъже нахлуха снощи в Роженския манастир "Рождество Богородично" край Сандански. Двама от нападателите съборили на земята свещеника, който бил сам в светата обител, завързали го и заедно с другите започнали да претърсват за антични ценности. По първоначална информация единственото, с което си тръгнали обаче, е телефонът на духовника, съобщи БНТ.

Очаква се официална информация от МВР.

Около 20 часа крадците нахлули в Роженския манастир, двама от тях останали да пазят отвън. Останалите обезвредили духовника, като го съборили на земята, завързали устата му с тиксо, а самия него с въже за стол, предаде Нова телевизия. След това започнали да копаят с чукове в една от стените под иконите, защото легенда разказва, че в Роженския манастир е скрито ценно имане и документи. Предполага се, че именно това са търсели те. Смята се, че телефонът на свещеника е взет, за да не се обади на телефон 112. Все пак, след като нападателите си тръгнали и го предупредили да не мърда, запушвайки устата му, той успял да излезе и да потърси помощ. Мъжът не е пострадал, прегледан е от лекари, но е в шок.

В манастира има изключително ценни икони, както и каса за дарения, която обаче не е била докосната от апашите.

Разследващите полицаи са направили оглед на сградата.

Кметът на Сандански Кирил Котев каза, че има следа, по която работи и очаква съвсем скоро да стане ясно кои са крадците, които били облечени в черни дрехи. В Роженския манастир има камери, които са заснели лицата на двама от извършителите, защото те не били с маски, а само с качулки, нахлупени плътно на главите. Оказало се, че само един от тях си е сложил истинска маска. Нападателите счупили камерите, смятайки, че така унищожават записите, но не са успели.

Преди няколко дни подозрителните мъже влезли в манастира, очевидно за да огледат обстановката. Още тогава свещениците се усъмнили в тях.

Свещеникът не е местен - от Хаджидимово е. Бил е само за ден в манастира, за да замести свой колега, когато се случило нападението, предаде bTV по информация на кмета на Сандански Кирил Котев.

Днес предстои втори оглед, при който със сигурност да се установи дали няма други липси.