Окуражих и призовах България да впише други паметници на културата, тъй като има какво още да се впише в този списък, това се отнася и за нематериалното наследство, каза Бокова след срещата си с президента Росен Плевнелиев.

Ирина Бокова е на посещение в България за откриването на Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство под егидата на ЮНЕСКО.

България полага усилия и те се оценяват от ЮНЕСКО във връзка с опазване на световното материално историческо наследство, заяви президентът Плевнелиев. Страната ни има девет паметника в списъка на ЮНЕСКО. Държавният глава изтъкна, че правителството успя да насочи част от ресурсите на Европейския фонд за регионално развитие през ОП "Регионално развитие" - около 300 млн.лв., за опазването на обекти на културно-историческото наследство с национално и международно значение.
Независимо дали става дума за Мадарския конник, Скалните манастири, Белоградчишките скали или за Несебър - България полага усилия и ще има видими резултати, каза президентът Плевнелиев.

На срещата с Ирина Бокова са коментирали и темата със Стария Несебър, който беше под заплаха от изваждане от списъка на ЮНЕСКО. Коментирана е била и темата за природен парк "Пирин", който също е сред обектите на световното природно богатство на ЮНЕСКО.

Президентът Плевнелиев посочи, че е важно България с активна позиция, с постоянна комуникация с експертите в ЮНЕСКО да покаже своите намерения как иска в синхрон с правилата, с природата, в интерес на устойчивото развитие и на следващите поколения да развива своите природни дадености.

Държавният глава заяви също, че се търсят варианти България да бъде много активна и в сферата на световното нематериално историческо наследство. Той посочи, че страната ще положи усилия и ще покаже на света своите културно-исторически обекти, традиции и обичаи.

По думите на президента Плевнелиев откритият днес Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство, който е първият в Европа и шести в света, е благородна инициатива, която позиционира България на картата. Той посочи, че това е поредната платформа за добросъседство и разбирателство в региона, за отбелязване на общата ни история и общи обичаи и на спефицифичните ни традиции.

Ирина Бокова посочи, че откриването на този център е много добра новина за ЮНЕСКО, защото по думите й опазването и съхранението на нематериалното наследство се превръща в една от най-трудните и най-важните задачи в глобализиращия се свят.