Вчера около 23 часа вечерта, по време на последния курс по линия 309, в рейса се качили група роми. Някои от тах си запалии цигари. Един от пътниците им казал да не пушат, при което те му налетяли и започнали да го бият. Шофьорът спрял автобуса, отворил вратите, а биячите се опитали да измъкнат окървавения пътник навън, предаде телевизия ПРО.БГ.

"Запалиха вътре някаква цигара. Дали беше трева, беше нещо отвратително. Направих им забележка - те се юрнаха всички и започнаха да ме бият. За да се защитя извадих служебния си пистолет, той е газов, стрелях във въздуха", обясни пострадалият Горан Торньов.

Насилниците избягали, а шофьорът на автобуса извикал полиция и линейка. След преглед в "Пирогов” пострадалият вече си е в къщи. Откраднати са обаче чантата му с лични и фирмени документи.

Автобусна линия 309 е една от най-проблемните, казва шофьорът от градския транспорт. Тя обхваща участъка от Сточна гара до ж.к. "Люлин” и няколко от спирките й са край ромски махали.
"Всяка вечер е така. Създават проблеми на пътниците, дърпат ги, но те си мълчат. Водачите си мълчат и си карат. И ние сме в беда. Не знам как не ме пребиха и мен", оплаква се той.

От МВР по-късно съобщиха за друг инцидент с роми, които се оказали от същата група. 29-годишен мъж е подал сигнал към 23.40 часа снощи, че четирима роми (сред които една жена) го нападнали в района на спирка на тролейбус номер 7 в "Люлин", пребили го и се оттеглили към Кооперативния пазар в района

По данни на МВР нападателите при двата инцидента са 8 младежи - всички на възраст от 18 до 22 години. Всички те са били задържани в 9-то РУ на МВР.

Пак вчера, в кв. "Захарна фабрика", мъж стреля срещу група роми заради това, че му убили кучето. При стрелбата бяха ранени трима младежи, двама от които леко. От "Пирогов" днес съобщиха, че единият прострелян младеж се възстановява след операция. Наложи се полиция да охранява квартала, за да не се стигне до насилие.
По информация на в. "Монитор" 60-годишният стрелец, който беше задържан за 24 часа, е собственик на погребална агенция.